Türkiye, Rusya'dan buğday ve mısır ithalatını durduruyor

Türkiye'nin, Rusya'dan buğday başta olmak üzere çeşitli ürünlerin ithalatını durduracak kararlar aldığı ortaya çıktı.

Türkiye, Rusya'dan buğday ve mısır ithalatını durduruyor

Türkiye’nin buğday, mısır, ayçiçeği ve yağın Rusya’dan vergisiz ithalatına izin belgesi vermeyi durdurduğu öğrenildi.

Rus Kommersant gazetesinin haberine göre, Türkiye, buğday, mısır, ayçiçeği ve yağın Rusya’dan ithalatı için yüzde 130 oranında vergi getirebilir. Haberde, böyle bir adımın, bu ürünlerin Rusya’dan ithalatının fiilen yasaklanması anlamına geldiği belirtildi.

Haberde ayrıca, Türk tarafının bu adımı, Rusya’nın, Türkiye’den domates alımına hâlâ izin vermemiş olması nedeniyle atmış olabileceği kaydedildi.

Türk pazarı Rus buğdayına kapanıyor

Reuters’a konuşan kaynaklar, Türkiye hükümeti tarafından hazırlanan yeni lisansların Rusya’yı 15 Mart itibariyle kabul edilen menşeiler arasında sıralamadığını belirtti.

Kaynaklar, programda listelenmeyen ülkelerden gelen buğdayların yüzde 130 gümrük vergisi ödemek durumunda olacaklarından dolayı bunun anlamının Türk pazarının Rus buğdayına kapanması olacağını ifade etti. 

Rusya, Türkiye’nin Kasım 2015’te Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Türkiye’ye yönelik ticari yaptırımlar uyguladı, fakat iki ülke ilişkileri Ağustos ayında tekrar düzeldi.

Türk meyve ve sebzelerine yönelik sınırlamaların çoğunluğu kaldırılırken, Rusya Türkiye’den domates ve diğer bazı ürünlerin alımına henüz devam etmiyor. Rus ihracat lobi grubu, Rusya Tarım Bakanı Alexander Tkachev’e bir mektup göndererek konu hakkında önlem almasını istedi.

Gemiler yükleri indiremiyor, limanlarda bekliyor

Dünya Gazetesi’nde Kerim Ülker imzalı yayınlanan haberde de, Rusya’nın domates alımını bir türlü başlatmaması nedeniyle Türkiye’nin 6 önemli tarım üründe Rusya’dan ithalatı durdurduğu belirtildi. Haberde görüşlerine başvurulan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete “Mısır, buğday, ham ayçiçek yağı, ayçiçeği küspesi, bezelye ve pirinç Rusya’ya alım yasağı geldi” derken, gemilerin yüklerini indiremediğini ve limanlarda beklediğini ifade etti.

 

Mete, “Rusya en büyük buğday kaynaklarımızdan biri. Arpada da öyle. Bu kararın Türk üreticisine olumsuz etkisi olacak. Keşke kademeli şekilde olsaydı. Şu anda gemiler ürünlerini indiremiyor. Artık un için alternatif ülkeler aranacak. Stokta olan ürünler değil. Ayçiçek yağı, glikoz, dolayısıyla şekerli ürünler, çikolatacılar daha farklı coğrafyalara yönelmek zorunda. Bu ürünleri alanlar istihdam yaratan şirketler. Eğer Rusya’ya ambargo devam ederse kargo taşımacılığı başta olmak üzere üreticilerimiz daha da zorlanacak. Türk üreticinin rekabet direnci kırılacak. Maliyetler direkt artacaktır” diye konuştu.