Türkiye Komünist Hareketi'nden açıklama: Bu şaibeli sonuç yetmez, bu dava bitmez!

Türkiye Komünist Hareketi bugünkü referandum sonuçları ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Türkiye Komünist Hareketi'nden açıklama: Bu şaibeli sonuç yetmez, bu dava bitmez!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Merkez Komitesi bugün yapılan referandum sonuçları ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Referandumdan çıkan şaibeli sonuçların gayri meşru olarak tanımlandığı açıklamada, “Referandum sonucu, Hayır diyen emekçiler tarafından bir “yenilgi” değil tersine mücadelenin başlangıcı olarak görülmelidir. 16 Nisan referandum sonucu, AKP tarafından dayatılarak giydirilmek istenen elbisenin ülkemize dar geldiğini bir kez daha göstermiştir. Giydirilmek istenen bu kara elbise, halkın örgütlü gücüyle yırtılıp atılacaktır.” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Bu şaibeli sonuç yetmez, bu dava bitmez!

Öncelikle 16 Nisan referandum sonuçları üzerinde büyük bir gölge bulunmaktadır. Güneydoğu illerinde geçmiş seçimlerdeki oy oranlarıyla uyumsuz Evet oylarının çıkması ve Suriyeli göçmenlere oy kullandırtma ile özellikle sandıkların kapanması sırasında mühürsüz pusulaların kabul edileceği ve tercih mührü yerine Evet mührünün geçerli olacağına yönelik YSK kararı referandum sonuçlarını şaibeli hale getirmiştir. Bu durum, seçim sonucu üzerine büyük bir meşruiyet gölgesi düşürmüştür.

Bu şaibeli duruma rağmen ortaya çıkan tablo toplumun neredeyse yarısının Hayır dediği bir gerçekliğe ayrıca işaret etmektedir. Aynı zamanda, bu sonuç, sandığa gitmeyen ve geçersiz oylar da hesap edildiğinde AKP-MHP ortaklığı olan gerici-faşist anayasa değişikliği isteğinin toplumun yarısından çoğu tarafından kabul görmediğini açık olarak göstermektedir. Toplumsal desteğe ve meşruiyete sahip olmayan bu sonuç, ülkenin rejimini değiştirmeye yetmez!

Matematiksel olarak ortaya çıkan tablo, ülkenin siyasal ve toplumsal gerçekliği ile uyumsuz bir sonuçtur.  İktidar olmanın, devlet ve medya gücünün bütün olanaklarını arkasına alarak neredeyse tek sesli bir seçim kampanyasıyla ortaya çıkan bu şaibeli sonuç, olsa olsa  yalan ve hile ile AKP’nin “geçici zaferi” olarak değerlendirilebilir.

Bu seçim sonuçları bir kez daha göstermiştir ki, gerici, emek düşmanı ve işbirlikçi AKP iktidarına karşı anlamlı bir direnç hattı mevcuttur. Ülkemiz, bu gerici gidişi tersine döndürecek toplumsal ve siyasal olanaklara sahiptir.

Referandum sonucu, Hayır diyen emekçiler tarafından bir “yenilgi” değil tersine mücadelenin başlangıcı olarak görülmelidir. 16 Nisan referandum sonucu, AKP tarafından dayatılarak giydirilmek istenen elbisenin ülkemize dar geldiğini bir kez daha göstermiştir. Giydirilmek istenen bu kara elbise, halkın örgütlü gücüyle yırtılıp atılacaktır.

Referandum sonucu ile birlikte kurulmak istenecek bu diktatörlük rejimine karşı halkımızı yeni bir cumhuriyet için örgütlenmeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz!

Bu gayri-meşru sonuç ülkemize diktatörlük getirmek isteyenlere asla yetmeyecektir!

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ

MERKEZ KOMİTESİ