Türkiye ile İngiltere arasında savaş uçağı anlaşması

Başbakan Binali Yıldırım ile İngiltere Başbakanı arasında yapılan görüşmenin sonuçları belli oldu.

Türkiye ile İngiltere arasında savaş uçağı anlaşması

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir görüşme gerçekleştirdi. Çankaya Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşme sonrasında yapılan ortak açıklamada iki ülkenin birlikte savaş uçağı geliştirmek için anlaştığı belirtildi.

Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Sayın Theresa May hanımefendi değerli basın mensupları hepinizi saygıyla selamlıyorum. Kendisini ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. İkili ilşkilerimizi görüştük. Başta güvenlik ve ekonomi alalnında iş birliğimizi konuştuk. Stratejik ortaklık kurulması hedefine yönelik yol göstericiliği esas alındı.”

“Sayın Başbakan’ın ziyareti ile söz konusu bu ortaklığı günümüzdeki bölgesel şartları dikkate alınca hem ikili hem küresel anlamda kapsamlı bir hedefe taşıma konusunda iradelerimizi dile getirdik. Az önce Milli Muharif Uçak Projesi geliştirmeye yönelik bir sözleşme imzaladık. Sözleşme ile birlikte her iki firma yeni bir savaş uçağı geliştirme üzerinde çalışacaklar.”

“Bu proje tamamen Türkiye ile Birleşik Krallık yönetimini arkasında olduğu bir projedir. Terörün günümüzde en önemli tehditlerden biri olduğunu düşününce havayollarındaki insanların terörist olup olmadığına dair karşılıklı havaalanlarının güvenliği konusunda birlijkte çalışacaklar. 2017 yılı boyunca tatbikat gerçekleştirilecek.”

Kıbrıs konusu da ele alındı

“Gereğinin yapılmasını talep ettik. Ayrıca Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs’ta çözüm arayışı devam ediyor. Bizim de arzumuz çözüme ulaşmasıdır. Görüşme adil olmalıdır. Garantör devletler Birleşik Krallık ve Türkiye en çok memnun olanlardan olacaktır. Geçmişte yaşanmış olayların tekrarı olmaması için güvenlik ve garantilerin devam etmesini konuştuk.”

İngiltere AB’den çıkarken Türkiye ile anlaşma imzalanacak

“Suriye konusundak işbirliğinin artırılması, ölümlere son verilmesi, mülteci sorunun bütün insanlığın sorumluluğu olduğunu ifade ettik. Tabi İngiltere Avrupa Birliği’nde çıkma kararı aldı. Bu kararın yerine getirilmesi Sayın Başbakan’ın önündeki konularda birisi. Nasıl iş birliği geliştirileceği ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma çıkış ile eş zamanlı.

“Çıkış başladığında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalanacak. Ticaret Ortaklığı Komitesi toplantılara başlayacak. İngiltere-Türkiye arasında ilişkler sadece ticaretin 16 milyardan 20 milyara çıkarılması ile ilgili değil.

“İngiltere menşeili 3 bin şirket var. Biz onlara her türlü desteği veriyoruz. Benzer şekilde İngiltereye yatırım yapan Türkiye şirketleri var. İngiltere ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 20 milyara çıkmasını umuyorum.”

 

 

Basın toplantısında sorulan “Brexit hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna da Yıldırım şu şekilde yanıt verdi:

“Bu yeni duruma göre, Türkiye-İngiltere ilişkilerinin de Avrupa Birliği’nden bağımsız olarak nasıl geliştirileceği yönünde bir çalışma başlatılmasına karar verdik. Bu çalışma, çıkış süreciyle eş zamanlı yürüyecek. Çıkış tamamen gerçekleştiğinde de İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için ilgili bakanlar karşılıklı çalışmalarını sürdürecekler.”