"Türkiye Astana'yı ihlal ediyor": El Nusra militanları nerede?

Suriye'de süren vekalet savaşına dair analizleriyle bilinen gazeteci Ömer Ödemiş, dikkat çeken bir iddiada bulundu.

TELE 1 ve ABC Gazetesi Ortadoğu temsilcisi Ömer Ödemiş, bugün ABC Gazetesi’nde yayımlanan yazısında, Suriye’deki El Nusra militanları ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı.

“Türkiye Astana’yı ihlal mi ediyor? El Nusra militanları nerede?” başlıklı yazısında, El Nusra militanlarının, Rakka’da IŞİD’in yaptığı gibi ABD ile anlaşarak çekildiğini iddia eden Ödemiş, Türkiye’nin Astana’da alınan kararları ihlal ettiğini vurguladı.

Ödemiş’in yazısındaki ilgili bölüm şu şekilde;

“Türkiye yaklaşık 20 gün kadar önce, ÖSO isimli paralı askerle birlikte Astana kararları çerçevesinde İdlib kentine girdi. Beklentilerin aksine hiç bir çatışma yaşamadan, adeta anlaşarak yaklaşık 20 km. Suriye topraklarında ilerleyerek, İdlib kent merkezine yakın bir bölgeye ulaşarak, kontrol noktaları oluşturdu.

Daha önce Türk askerine karşı direneceklerini ve İdlib kentine girmelerine izin vermeyeceklerini açıklayan Nusra terör örgütü bu güne kadar çatışmadan Türk askeri gücünün ilerlemesine adeta destek verdi. Bölgeden gelen haberlere göre Nusra ile Türk silahlı gücü birlikte davranmakata, anlaşma içerisinde İdlib kentinde bulunmaktalar. Yani Türkiye bir kez daha Astana da verdikleri sözün dışın açıkarak, Nusra ile çatışmamış, tersine Nusra’nın karuması kurtarılması ve bölgeden bir biçimde çıkartılması işlevine soyunmuştur.

Nusra da Rakka da Işıd’ın yaptığı gibi buharlaştırılarak yok edilecek, nerede oldukları bilinmeden varlıklarına devam etmeleri planlanmaktadır. Sayıları tahminan 15 bin civarında oldukları sanılan Nusra katillerinin geldikleri ülkelere gitmelerinin yolu açılacak, Suriyeli olanların ise ÖSO üniforması giydirilerek buharlaştırlacakları iddia edilmektedir.

Nusra terör örgütü ile İdlib kentini birlikte organize ederek düşüren AKP iktidarı, müttefiklerini koruyarak, bir başka biçimde yeniden mevzilendirmeye çalışmaktadır. Rusların Nusra terör örgütüne ilişkin hassasiyetleri nedeniyle sıkıntı yaşayan AKP, Suriye devletinin de tepkilerine hedef olmaktadır. Suriye devlet yetkilileri yaptıkları açıklamada, Türkiye’nin Astana anlaşmasının dışına çıktığını, işgalci konumunda olduklarını belirterek bölgeden çıkmalarını istemişlerdir. Rusya ise Türkiye’nin ne yapacağının bir süre daha beklenilmesini istemektedir. Nusra örgütünün Çeçenler arasında ciddi bir etkinliğinin olması, Rusya konsolosunun bu örgüt tarafından öldürülmesine Rusya’yı tedirgin etmektedir. Rusya’nın,Türkiye’nin Nusra’yı kontrol altında tutarak korumaya çalışma planına destek vermeyerek, ciddi tepki göstermesi beklenmektedir.

AKP iktidarı Suriye devletinin yıkılması için ilişkiler geliştirdiği radikal İslamcı terör grupları ile geliştirdiği ilişkilere artık son vermelidir. Suriye halkı bu savaşı kazanmıştır. Bu kazanım kabul edilmeli ve yeni stratejik hamlelerden vazgeçilmelidir. Stratejik derinlik, stratejik yenilgi ile sonuçlanmıştır. Bu durum değiştirilemez bir gerçektir. Kabul edilmeli ve buna uygun samimi adımlar atılmalıdır.”