Türk bakanlar, Sovyetler Birliği'nden gelen sanatçılara kendi araçlarını tahsis etmiş

Sovyetler Birliği’nin ünlü Bolşoy Tiyatrosu, kendi tarihlerine ilişkin bu zamana kadar bilinmeyen yönlerinin ortaya konulduğu anılarını yayınladı. Yayınlanan anılarda aynı zamanda, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin ünlü bale sanatçılarından olan Asaf Messerer’in Türkiye’ye yaptığı ziyaretinden de bahsediliyor. Sputnik’te yayınlanan habere göre, 1935 yılında gerçekleşen ziyaret, Mustafa Kemal’in daveti üzerine gerçekleştiği belirtiliyor. Dönemin Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının, Sovyetler’den... View Article

Türk bakanlar, Sovyetler Birliği'nden gelen sanatçılara kendi araçlarını tahsis etmiş

Sovyetler Birliği’nin ünlü Bolşoy Tiyatrosu, kendi tarihlerine ilişkin bu zamana kadar bilinmeyen yönlerinin ortaya konulduğu anılarını yayınladı.

Yayınlanan anılarda aynı zamanda, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin ünlü bale sanatçılarından olan Asaf Messerer’in Türkiye’ye yaptığı ziyaretinden de bahsediliyor.

Sputnik’te yayınlanan habere göre, 1935 yılında gerçekleşen ziyaret, Mustafa Kemal’in daveti üzerine gerçekleştiği belirtiliyor. Dönemin Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının, Sovyetler’den gelen misafirlerine kendi lüks makam araçlarını tahsis ettiği de yer alıyor.

Asaf Messerer’in ifadeleri şu şekilde: “7 Mart’ta Moskova’dan trenle Odessa’ya geldik. Soğuktu, hepimiz kış elbiselerini giymiştik. Feribota bindik ve Türkiye’ye geldik. Yolculuğumuz 36 saat sürdü. İstanbul boğazında duruyorduk, geniş bir nehire benziyordu.

Limanda bizi Türk yetkili ve elçi Lev Karahan başkanlığındaki Sovyet Büyükelçiliği çalışanları karşıladı. Herkes gülümsüyor ve çiçeklerle bize el sallıyordu. Bizi sahilde güzel araçlar ve onlar kadar muhteşem olan şöförler bekliyordu. Arabaları saatte 120-130 kilometre ile sürüyorlardı. Sonradan öğrendik ki bu araçlar Türk bakanlarına aitti. Türk bakanlar, İstanbul’da tüm konser turu için bu araçlarını bize tahsis etmişti.”