Türk askeri para karşılığı Katar'ın jandarmalığını mı yapacak?

AKP'nin 'sıcak' ilişkiler içinde olduğu Katar'a tüm masrafları 'karşı taraf'tan karşılanacak şekilde asker yollayacağı öğrenildi.

Türk askeri para karşılığı Katar'ın jandarmalığını mı yapacak?

AKP’nin ‘sıcak’ ilişkiler içinde olduğu Katar’a tüm masrafları ‘karşı taraf’tan karşılanacak şekilde asker yollayacağı öğrenildi.

Sözcü Gazetesi’nden Zeynep Gürcanlı, “Mehmetçik lejyoner mi oluyor” başlıklı bugünkü köşesine Türkiye’nin Katar’la yaptığı askeri üs anlaşmasını taşıdı. TBMM’nin onayına sunulan ve onaylanmasının ardından Türk askerinin Katar’da konuşlandırılacağı anlaşmanın metninde yer alan “belirsizliklere” değinen Gürcanlı, “böylesine önemli bir anlaşmada hiç olmayacak unsurlar göze çarpıyor” ifadelerini kullandı.

“FETÖ ile iyi mücadele ediyor diye…”

Söz konusu anlaşmada Türk askerinin neden Katar’a gönderileceğine ilişkin hiçbir unsurun yer almadığına dikkat çeken Gürcanlı, bu durumun TBMM Dışişleri Komisyonu’nda CHP’li vekiller tarafından Dışişleri Bakanlığı’ndan anlaşmayı anlatmak üzere gelen Büyükelçi Ümit Yardım’a sorulduğunu aktararak “Büyükelçi Yardım, uzun uzun ‘Katar’ın 15 Temmuz darbesi sırasında nasıl Türkiye’nin yanında durduğunu, FETÖ ile mücadele konusunda ne kadar yardımcı olduğunu, Katar’da hiç FETÖ unsur bırakmadığını’ filan anlatıyor. Büyükelçinin açıklamalarından şu ortaya çıkıyor: Bundan sonra FETÖ ile iyi mücadele ediyor diye bazı ülkelere, Mehmetçik gönderilecek… O ülkeleri korumak, gerekirse de o ülkeler adına savaşmak üzere…” diye yazdı.

‘Masraflar’ Katar’dan: Para karşılığı Katar’ın jandarmalığı…

Gürcanlı ayrıca Katar’a gidecek Türk askerlerinin, görev yapacakları üssün inşasından ortaya çıkacak diğer masraflara kadar her şeyin Katar Hükümeti tarafından karşılanacak olmasına dikkat çekti. Gürcanlı, “İlk bakışta ‘Ne güzel işte, Türkiye’nin cebinden bir şey çıkmayacak’ diye düşünenler olabilir. Onlara şu soruyu sormak lazım; ‘Masraflar karşılanıyor iyi de, Mehmetçik neden Katar’a gönderiliyor?’ Elbette Katar’ın güvenliğine ‘katkı için’. Yani Katar, komşularıyla bir sorun yaşasa, Mehmetçik devreye sokulacak, Katarlılar Mehmetçik tarafından ‘korunup kollanacak’. Yani Katar’ın yaptığı masrafları, Mehmetçik “kanıyla” ödeyecek. Ama Türk maliyesinden ‘tek kuruş bile çıkmayacak…'” ifadelerini kullandı.

Gürcanlı’nın aktardığına göre, konuyla ilgili olarak CHP Hatay Milletvekili Hüseyin Dudu da “Türkiye Katar’da ne karşılığında askeri üs kuruyor? Bunun masrafını niye Katar karşılıyor? Kaç yıl orada olacağız? Katar’ın stratejik önemi nedir, hiçbir askeri gücü olmayan Katar’ın bize ne faydası olacaktır? Türk askeri para karşılığı Katar’ın jandarmalığını mı yapacak? Sünni blokun Şii eksenine karşı korunması görevini mi yapacak?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.