Trump BM kürsüsünde: KDHC, İran ve Venezuela'ya skandal tehditler

ABD Başkanı Donald Trump, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni açık saldırı tehdidinde bulundu.

Trump BM kürsüsünde: KDHC, İran ve Venezuela'ya skandal tehditler

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu Görüşmeleri 120’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla New York’ta başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni, İran’ı ve Venezuela’yı en ağır ifadelerle tehdit etmekten geri durmadı.

20. yüzyılda ve içinde bulunduğumuz yüzyılda dünyayı kana bulayan ABD emperyalizminin işlediği suçları görmezden gelen Trump, dünyada büyük bir kısmını kendi ülkesinin ve müttefiklerinin finanse ettiği terör grupları için “Teröristler ve aşırılık yanlıları güç toplayarak Birleşmiş Milletler gezegeninin her köşesine yayıldı. Geçmişin aklıyla hareket etmeliyiz. Koalisyon ve istikrarı böyle sağlayabiliriz. Ülkelerin, kendi vatandaşlarının çıkarlarını korumalarını ve başka ülkelere saygı duymalarını istiyoruz.” derken “Tanrı’nın bize bahşetmiş olduğu hayat çerçevesinde ABD olarak kendi kaderimizi çizmek istiyoruz. Bu görüşmeler bize güzel ilişkiler sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD’de yaşam biçimlerinin kimseye empoze etmediklerini öne süren Trump, ‘haydut devlet’ diye nitelediği KDHC’yi şu sözlerle hedef aldı:

“Güçlü uluslar kendi egemenliklerini savunurlar. Fakat, dünyada haydut devletler var. Bazı ülkeler teröre destek veriyor. Kuzey Kore çürük bir rejime sahip. Kuzey Kore’nin nükleer silah peşinde koşması ve kullandığı balistik füzeler tüm dünyayı tehdit ediyor. BM Genel Kurulu’na yüksek çoğunlukla yaptırımları onayladıkları için teşekkür ediyorum. ABD müttefiklerini korumak zorunda kalırsa, Kuzey Kore’yi tek başımıza yok etmekten başka seçeneğimiz kalmaz. Roket adam kendisi ve rejimi için intihar görevinde. “

“Tüm dünya İran’a karşı bir araya gelmeli”

İran hakkında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, “İran, Hizbullah ve diğer terör rejimlerini destekliyor. İsrail ve diğer komşularını tehdit ediyor. İran anlaşması ABD tarihindeki en tek taraflı anlaşmalardan biriydi. Biz böyle bir anlaşmaya taraf olamayız. Tüm dünya, İran’a karşı bir araya gelmeli. İran’ın güzel halkı değişim istiyor” dedi. İran’ın petrolden kazandığı parayla  Hizbullah ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyerek bölgede krizi yaydığını kaydederek, “İran’la nükleer anlaşma ABD için bir utanç kaynağıdır. Bu konuda henüz son sözümüzü duymadınız.” ifadesini kullandı.

Venezuela’da sorun ABD müdahalesi değil sosyalizm

Venezuela’daki durumun ‘tamamıyla kabul edilemez’ olduğunu söyleyen Trump, adım atmaya hazır olduklarını ifade etti. “Venezuela’daki sorun sosyalizmin kötü uygulanması değil, özüne sadık bir şekilde uygulanmasıdır” dedi. Venezuela’da son aylarda ABD destekli “muhalifler” sokakları savaş alanına çevirmiş ve Maduro destekçilerini öldürmüştü.