Trump’ın konuşmasında dikkat çeken Sovyet ve Kore ayrıntısı

Trump konuşmasında anti-komünist geçmişe vurgu yaptı.

Trump’ın konuşmasında dikkat çeken Sovyet ve Kore ayrıntısı

ABD Başkanı Trump’ın Erdoğan ile olan görüşmesinin ardından yapılan basın açıklamasında Kore vurgusu dikkat çekti. Trump konuşmasında Türkiye’nin askeri konularda “kahramanca bir geçmişe sahip” olduğuna dikkat çekerken, özellikle Kore ve Soğuk Savaş vurgusu yaptı.

Trump, Türkiye ile ABD’nin uzun yıllardır ortak olduğunu ifade ederken,  Türkiye’nin askeri alanda Kore savaşı esnasında çok ciddi yardımları olduğuna dikkat çekti. Bununla beraber Trump “Sovyet yayılmacılığına karşı Türkiye geçmişte çok ciddi bir engel olmuştur” diyerek Rusya’ya mesaj vermiş oldu. ABD’nin Kore yarımadasında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile gerilim yaşadığı bir dönemde bu mesajı vermiş olması manidar olurken, Türkiye’nin NATO müttefikliğine vurgu yapılması da dikkat çekti.

Türkiye’nin bir süredir talep ettiği yeni silahlara da değinen Trump’ın Kore savaşına vurgu yaparak bir geçmişten bahsetmesi, hem Suriye açısından hem de Pasifik’teki gerilimler açısından ABD’nin Türkiye’den beklentileriyle ilgili bir mesaj niteliği taşımış oldu.

Menderes Kore’ye asker göndermişti

Bilindiği gibi Türkiye İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD öncülüğündeki Batı bloğundan yana taraf olurken, NATO’ya katılmak için Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) savaş ilan etmişti. 750 askerini Kore’de yitiren Türkiye, uzun yıllar bu bölgede asker tutmuştu. Menderes iktidarının ilk icraati olan bu savaş esnasında içeride de komünistler üzerinde ciddi bir baskı kurulmuştu. Bu dönemde savaşa karşı çıkan komünistler hapsedilmişti.

Rakka operasyonu öncesi mesaj mı?

Trump Erdoğan’a Türkiye’nin geçmişini hatırlatarak bölgede Türkiye’nin  “ABD’nin jandarması” rolüne de dikkat çekmiş oldu. Rakka operasyonunun masada olduğu bir dönemde böyle bir konuşma yapılmış olması da dikkatlerden kaçmamış oldu.

ABD basını da Rakka operasyonunda Türkiye’nin önemli rol üstleneceğinin altı çiziliyor. Operasyon bugün PYD öncülüğünde kurulmuş Suriye Demokratik Güçleri ile sürdürülüyor. ABD’nin operasyona desteği biliniyor.