Trump’ın damadından Rusya’yla ‘gizli işbirliği’ iddialarına yanıt

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nde gerçekleşen kapalı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Trump’ın damadından Rusya’yla ‘gizli işbirliği’ iddialarına yanıt

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nde gerçekleşen kapalı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı. Gerçekleşen görüşmede Jared Kushner, Donald Trump’ın Başkanlık seçim kampanyasında Moskova yönetimiyle görüşüp gizli bir şekilde işbirliği yaptıkları iddialarını yalanladı.

ABD Başkanlık seçimlerine siber saldırı yoluyla Rusya’nın müdahale ettiği iddialarının araştırıldığı ABD’de, Başkan Donald Trump’ın hem başdanışmanı, hem de damadı olan Jared Kushner yazılı olarak ifade verdi.

Jared Kushner, yazılı olarak verdiği ifadesinde şunları kaydetti:

Saklayacak herhangi bir şeyim yok, o yüzden bugün burada bu konudaki gönüllülüğümü ortaya koyuyorum ifadesini kullanan Jared Kushner, Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile görüşmelerini kabul ettiğini belirtti. Ancak söz konusu görüşmede “Moskova’nın Trump’ın kampanyasına yardımı anlamında gizli iş birliği içerecek” bir konuşma geçmediğini veya böyle bir sonuç ortaya çıkmadığını vurguladı.

İfadesinde, Haziran 2016’da New York’taki Trump Tower’da, Rus yönetimine yakın Natalia Veselnitskaya adlı bir avukatla görüşmesini de “zaman kaybı” olarak niteleyen Kushner, geç katıldığı görüşmede kampanyayla ilgili konuların konuşulmadığını ifade etti.

‘Gizli iletişim kanalı’ iddiasını reddetti

Öte yandan Kushner, Büyükelçi Kislyak ile görüşerek ABD ve Rusya arasında gizli bir iletişim hattı kurma çalışması yürüttükleri iddialarını da reddetti.

İfadesinde, geçen yıl aralık ayında Trump Tower’da Kislyak ile görüştüklerini kabul eden Kushner, yanlarında eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in de olduğunu ve sadece “Suriye politikaları ile ilgili ülkeler arasında güvenli bir hattın kurulması” konusunu konuştuklarını öne sürdü.

Kushner’in Rusya soruşturması çerçevesinde yarın da Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde ifade vereceği bildirildi.

Trump’ın oğlu da ifade verecek

Öte yandan Rusya soruşturması kapsamına giren Trump’ın oğlu Trump Jr. ile eski kampanya menajeri Paul Manafort’un da Senato Adalet Komitesi’nde çarşamba günü ifade vermesi bekleniyor. Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre, komite söz konusu oturumun halka açık yapılmasını isterken Trump tarafı oturumun basına kapalı yapılması talebinde ısrar ediyor.

ABD’de, Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili olarak ABD Senatosu, ABD Temsilciler Meclisi ve Adalet Bakanlığı tarafından atanan Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen üç ayrı soruşturma bulunuyor.