Trump patronlar için çalışıyor: Finansal regülasyonlar gevşetiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrasında 2010 yılında Obama yönetiminin çıkartmak zorunda kaldığı finansal regülasyonların tekrardan gevşetilmesine dair başkanlık kararnamesini imzaladı. Dodd-Frank Wall Street ismiyle anılan regülasyon, temel olarak kapitalist ekonomiye sahip olan ABD’deki şirket ve kuruluşların bir takım denetlemeleri zorunlu bırakıyordu. Sermaye sınıfı ve sermayenin ülkede sömürü için serbest dolaşımına... View Article

Trump patronlar için çalışıyor: Finansal regülasyonlar gevşetiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrasında 2010 yılında Obama yönetiminin çıkartmak zorunda kaldığı finansal regülasyonların tekrardan gevşetilmesine dair başkanlık kararnamesini imzaladı.

Dodd-Frank Wall Street ismiyle anılan regülasyon, temel olarak kapitalist ekonomiye sahip olan ABD’deki şirket ve kuruluşların bir takım denetlemeleri zorunlu bırakıyordu. Sermaye sınıfı ve sermayenin ülkede sömürü için serbest dolaşımına dair bir takım denetleme ve baskı aracı olarak ifade edilen regülasyonlar, sermayenin işçi sınıfını sömürmesini göreceli olarak engelleme amacı taşıyordu. Dodd-Frank Wall Street reformunun iptal olmasıyla birlikte, Tüketicinin Finansal Hakları Koruma Ofisi ve Federal Sigorta Ofisi gibi kuruluşların kapatılmasının önünde hiçbir engel kalmamış oldu.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2010 yılında hayata geçirilen Dodd-Frank Wall Street Reformu yeniden gözden geçirilerek başkanlık kararnamesi ile işlemden çıkarılmış oldu. Trump’ın imzaladığı yeni kararname ile birlikte böylelikle, şirketler için daha fazla sömürünün önü açılmış oldu.

7 “Temel Prensip”

Yapılan yazılı açıklamada, Trump yönetimi, ABD kapitalist sistemini “temel prensipler” olarak tanımlayacak 7 prensip çerçevesinde regüle edeceğini duyurdu. Bundan sonra ABD’deki sömürücü şirket ve kurumları denetleyecek prensipleri şu şekilde olacak:

“Her Amerikalının kendi bağımsız finansal kararlarını alabilecek şekilde güçlendirilmesi, şirketlerin mükelleflerin vergileriyle kurtarılmalarının önlenmesi, ekonomik büyümenin ve finansal piyasaların regülasyonların etkilerinin daha iyi analiz edilmeleri ile güçlendirilmesi, Amerikan şirketlerinin hem yerli hem yabancı piyasalarda diğer şirketlerle rekabet edebilmesinin sağlanması, Amerikan çıkarlarının uluslararası finansal regülasyon müzakereleri ve toplantılarında öne çıkarılması, regülasyonların verimli, etkili ve uygun şekilde biçimlendirilmesi ve federal finansal regülasyon kuruluşlarının hesap verebilirliklerini yeniden sağlanması.”