Trump: Kore yarımadasında savaş değil barış istiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump düzenlediği basın toplantısında bir çok soruyu yanıtladı.

Trump: Kore yarımadasında savaş değil barış istiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump,  ABD’li istihbarat kurumlarının Rusya’nın 2016 yılı ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiğini iddia eden kurumları desteklediğini belirtti. Ancak bu iddiaları reddeden Rusya’nın ise samimiyetine inandığını belirterek Rusya ile ilişkileri geliştirmesine karşı çıkanları ise açık bir şekilde eleştirdi.

Vietnam’ın Hanoi kentinde Vietnam Devlet Başkanı Tran Dại Quang ile birlikte basın toplantısı yapan Trump’tan geçtiğimiz günlerde Air Force One uçağındaki açıklamasında Moskova’nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerini asla etkilemeye çalışmadığı konusunda Putin’in ısrarıyla ilgili sözlerini netleştirmesi istendi.

Trump yaptığı açıklama da ise, “Bence o (Putin) kendisinin ve Rusya’nın seçimlere müdahale etmediğini düşünüyor. O istediği şeye inanabilir. Ben istihbarat kurumlarımızla birlikteyim, onlara inanıyorum” dedi.

Mayıs ayında ABD istihbarat kurumlarının direktörleri, Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği konusunda analistlerinin vardığı sonucu desteklediklerini Kongre’ye söylemişti.

Trump açıklamasına şöyle devam etti: “Rusya’ya çok ama çok ağır yaptırım yapıldı. Çok üst düzeyde yaptırıma uğradılar ve bu kısa süre önce gerçekleşti. Artık bitkin düşmüş ve kırılmış bir dünyayı iyileştirmeye dönme vakti. Rusya ile dostça geçinmenin bir engel değil ülkemiz ve dünya için bir kazanç olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Kuzey Kore’yi, Ukrayna’yı, Suriye’yi ve terörizmi çözmek istiyorum. Ve Rusya çok yardım edebilir”

Trump, sabah saatlerinde konuyla ilgili olarak Twitter’dan da açıklamalarda bulundu, Rusya ile iyi ilişkiler kurulmasını istedi.

Trump, “Ne zaman dışarıdaki o kıskananlar ve aptallar Rusya ile iyi ilişkilerin kötü değil iyi bir şey olduğunu anlayacak? Her zaman siyasetle oynuyorlar. Bu ülkemiz için kötü. Kuzey Kore’yi, Ukrayna’yı, Suriye’yi ve terörizmi çözmek istiyorum. Ve Rusya çok yardım edebilir” ifadelerini kullandı.

 

“Kim Jong-un’un  arkadaşı olmak için elimden geleni yapıyorum”

Trump Twitter’daki açıklamasında kendisini ‘yaşlı’ diye niteleyen KHDC lideri Kim Jong-un’a da yanıt verdi.

Trump “Neden Kim Jong-un beni yaşlı diye çağırsın ki. Ben onu asla ‘kısa ve şişman’ diye nitelemedim” ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca “Onun arkadaşı olmak için elimden geleni yapıyorum. Ve belki bir gün bu gerçekleşir” diye yazdı.

​Trump, Hanoi’deki basın toplantısında da geçen hafta ‘sapkın diktatör’ olarak nitelediği Kim Jong-un ile arkadaş olma fikrinin şaka olmadığı konusunda ısrar etti.

ABD Başkanı “Bu kesinlikle bir ihtimal. Eğer bu olursa, iyi bir şey olur” dedi.

“Savaş değil barış istiyoruz”

Trump Hanoi’deki basın toplantısında ABD olarak Kore yarımadasında savaş değil barış istediklerini de söyledi.