THY, Borsa İstanbul, Ziraat Bankası... Kurumlar genel kurullarını neden erteliyor?

Çok sayıda kamu kuruluşunun sebebi henüz belirlenemeyen bir kararla genel kurullarını ertelemesi kuşkuya yol açtı.

THY, Borsa İstanbul, Ziraat Bankası... Kurumlar genel kurullarını neden erteliyor?

Aralarında Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Borsa İstanbul ve THY gibi kamunun hisse sahibi olduğu bir çok kurum sebebi henüz belirlenemeyen bir kararla genel kurullarını erteledi.

Normalde kamu kurumları ve özel şirketlerin genel kurullarının, Türk Ticaret Kanunu gereği mart nisan aylarında genel kurullarını gerçekleştirdikleri biliniyor. Ancak bu yıl Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, THY, Takasbank gibi kamunun hisse sahibi olduğu kurumlarda genel kurulların hepsi Haziran ayına ertelendi. Erteleme kararının arkasında AKP’nin sözkonusu kurumların yönetiminde yapmaya hazırlandığı değişikliğin etkili olduğu iddia ediliyor.

Konuyla ilgili olarak “Kamuda haziran devrimi mi?” başlıklı bir yazı kaleme alan AKP’nin yayın organlarından Sabah‘ın yazarı Dilek Güngör, ertelemelere ilişkin, “Ben, yürütmenin kendi içinde birleşeceği sistemde ekonomi bürokrasisinde de değişikliklerin olacağı kanaatindeyim. Nereden çıkardın derseniz… Türk Ticaret Kanunu’na göre nisanmayıs ayında şirketlerin genel kurulları olur. Kamu kurum ve kuruluşlarında mayıs ayında ilan edilen genel kurulların neredeyse tamamı ertelendi” ifadelerini kullandı.

Güngör’ün yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

“Sanırım, 21 Mayıs’ta yapılacak AK Parti’nin 3. Olağanüstü Kongresi bu yeni dönemin başlangıç düdüğünün çalındığı yer olacak. Zira, o tarihten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin başkanlık koltuğuna oturacak, programlara katılacak ve icraatın başına geçecek.
Sadece bu kadar mı?
Elbette, partinin yetkili organlarında ve teşkilatlarında ince elenip sık dokunacak bir süreç başlayacak. Belki kabinede bir revizyon gündeme gelecek. Ben, yürütmenin kendi içinde birleşeceği sistemde ekonomi bürokrasisinde de değişikliklerin olacağı kanaatindeyim.
Nereden çıkardın derseniz…
Türk Ticaret Kanunu’na göre nisanmayıs ayında şirketlerin genel kurulları olur.
Kamu kurum ve kuruluşlarında mayıs ayında ilan edilen genel kurulların neredeyse tamamı ertelendi.
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, THY, Takasbank gibi kamunun hisse sahibi olduğu kurumlarda genel kurulların hepsi 8-9 Haziran’da yapılacak.
Bu ertelemelerin tek gerekçesi olabilir.
O da şu: Fetullahçı Terör Örgütü’nden (FETÖ) büyük ölçüde temizlenen kamunun bağlı kurumlarının yeni sisteme göre yeniden teşekkül etmesi… Aynı zamanda da bu sisteme uygun, yeni Türkiye’nin vizyonuna sahip çıkan ve çıkmaya devam edecek yönetimlerin dümene geçmesi…
Kısacası, ekonomi bürokrasisinde haziran ayı zihniyet devriminin bir başlangıcı…”