"Terörü bitirene kadar işbirliğine devam"

Suriye, İran ve Rusya Dışişleri Bakanları ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif bugün Moskova’da bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından üç bakanın düzenledikleri ortak basın toplantısında Muallim; bu üçlü görüşmenin, ABD’nin Suriye’ye saldırısı ardından önemli ve güçlü bir mesaj teşkil ettiğini belirtti.

Suriye’nin maruz kaldığı uluslararası teröre karşı savaşında yardım ve desteklerinden dolayı Rusya ve İran’a teşekkürlerini ifade eden Muallim; Suriye topraklarının tamamının terörden kurtarılmasına dek üçlü işbirliğinin devam edeceğini belirtti.

İdlib kırsalı Han Şeyhun Bölgesinde ‘kimyasal silah saldırısının’ tamamen dezenformasyon olduğunun altını çizen Muallim; Suriye ordusunun teröristlere karşı bile hiçbir zaman kimyasal kullanmadığını, Suriye’nin de her türlü kimyasal silah kullanımını kınadığını bir kez daha kaydetti.

“Ciddi bir araştırma gerekiyor”

Muallim, Han Şeyhun gerçeğinin ortaya çıkarılması amacıyla Suriye’nin Han Şeyhun ve ABD’nin saldırdığı Şayrat Hava Üssü’nde profesyonel, tarafsız ve ciddi bir araştırma yapacak komitenin gönderilmesi talebinde bulunduğuna vurgu yaptı.

Muallim Suriye, Rusya ve İran’ın, Suriye topraklarına karşı herhangi bir saldırıya karşı koyma amaçlı üçlü ortak icraatları bulunduğunu belirtti.

“ABD ve müttefiklerinin Suriye’nin bağımsızlığına saygı duymaları konusunda ısrarcıyız”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin uluslararası kararlara aykırı bir şekilde Suriye’ye saldırdığını belirtti. ABD ve tüm müttefiklerinin Suriye’nin egemenliği ve bağımsızlığına saygı duymaları gereğinde ısrarlı olduklarını vurgulayan Lavrov, aynı zamanda milli ve bölgesel güvenliği tehlikeye sokacak herhangi bir davranışta bulunmamaları konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Lavrov, Suriye hükümetinin, Uluslararası Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütünün dengeli bir şekilde teşkil edip göndereceği soruşturma komitesini karşılamayı kabul etmesinin Rusya tarafından memnuniyetle karşılandığına işaret ederken, soruşturmanın dengeli, dürüst ve dakik bir şekilde olması gereğinin altını çizdi.

Suriye’de terörün tamamen yok edilmesine büyük bir önem verdiklerini ifade eden Lavrov, bu bağlamda ciddi ve etkin bir mücadele verecek uluslararası geniş bir cephenin teşkil edilmesi çağrısında bulundu.

Lavrov Suriye, Rusya ve İran arasında gerek ikili gerekse üçlü formatta koordinasyon ve işbirliğinin sürdürülmesi üzerinde tam bir görüş birliğinin kaydedildiğini söyledi.

Lavrov Han Şeyhun’da kimyasal silah kullanıldığı iddialarının tamamen bir oyun olduğuna dikkat çekerken, birçok medya kaynağının da buna dikkat çektiğine işaret etti. Şam’ın kimyasal silah kullanımı olmadığını ortaya koyan bir dizi belge takdim etmesine rağmen bu bilgilerin dikkate alınmadığına vurgu yapan Lavrov; olay yerinden örnek alan sözde profesyonel bir kısım tarafların güvenirlikten yoksun olduklarının altını çizdi.

“Kimyasal silah kullanımının gerçeği ortaya çıkarılmalıdır”

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise basın toplantısında; Suriye’de kimyasal silahların kimler tarafından kullanıldığının dürüst bir şekilde ortaya çıkarılması için soruşturmanın yapılması gerektiğini belirtti. Zarif Han Şeyhun’da kimyasal silah kullanımına ilişkin soruşturma yapılmaksızın Suriye hükümetinin suçlandığı ve ABD’nin Suriye’ye saldırdığına dikkat çekerken, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Herhangi bir devlet tarafından tek taraflı münferit davranışların kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade eden Zarif; bu gibi davranışlar sonucunda IŞİD ve Nusra Cephesi’nin ortaya çıktıklarına dikkat çekti.