TEOG'un yerine Mahalli Yerleştirme Sistemi getirildi: İşte detaylar...

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un kaldırılmasının ardından liselere geçişteki yeni sistemi açıkladı.

TEOG'un yerine Mahalli Yerleştirme Sistemi getirildi: İşte detaylar...

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TEOG’un kaldırılmasının ardından liselere geçişteki yeni sistem hakkında detayları açıkladı.

“Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi.” diyerek eski sistemi savunmaya devam eden Yılmaz, Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi’ni getirdiklerini açıklarken, yeni sisteme ilişkin şunları söyledi:

-Adrese en yakın okula yerleştirilecek. Bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızın kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasından bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunacak. Öğrencinin tercihi esas olacak. Ortaokulla lise arasında bir bağı kurmuş oluyoruz. Bu yüzde 90’un üzerindeki öğrenciler için. Akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu okulun başarı yüzdesini yükseltecek.

-Esas gayemiz liselere sınavsız geçişi sağlayabilmektir. Bunun için bizim bütün liselerimizi fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım. Diğer okulların kalitesini artırdığımız zaman sınavsız geçişi sağlayacağız.

-11 bin 57 lisemiz var. 1 milyon 200 bine yakın, 8. sınıfta öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza, isteyen 8. sınıf öğrencilerin girebileceği bir sınav hazırladık. Bu liselerin ismini ve sayısı mayıs ayı gibi açıklayacağız.

-Soruları biz hazırlıyoruz, sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız.

Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinden 84 saat sonra, 19 Eylül’de TEOG kaldırılmıştı. Liselere geçişte açık uçlu sorulardan oluşacak bir sınav yapılacağı, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından duyurulmuştu.