Teodorakis: "Niye Stalin karşıtısınız biliyorum. Çünkü Führer'inizi yendi!"

Ünlü Yunan besteci Mikis Teodorakis, Atina'da yayın yapan Ta Nea gazetesine, AB ve Estonya hükümetinin tarihi çarpıtan, anti-komunist histerisine karşı bir mektup kaleme aldı.

Teodorakis:

Ünlü Yunan besteci Mikis Teodorakis, Atina’da yayın yapan Ta Nea gazetesine, AB ve Estonya hükümetinin tarihi çarpıtan anti-komunist tavırlarına karşı bir mektup kaleme aldı.

92 yaşındaki efsanevi müzik adamı, burjuva basınını suçlayarak, “Gazetelerinizi saran anti-komünist histeri beni dehşete düşürdü. Genç bir komünistken, özgürlük mücadelesi için EAM (Ulusal Kurtuluş Cephesi) saflarında savaşma onuruna nail olmuştum. Daha sonra, cunta döneminde, demokrasinin restorasyonu için Yurtsever Cephe’yle birlikte mücadele verdim. Sizin elinizdeki tek şey ise iç savaşta yenildiğimiz ve sol ideoloji varlığını sürdürdüğü için vâr olan nahoşluğunuz” dedi.

Basının Stalin’i sadece hatalarıyla andığını ifade eden Teodorakis şunları ekledi: “Onun hakkında sizden duymadığım tek şey kahvaltıda kızarmış insan eti yediği. Peki ya, Kızıl Ordu’nun Stalingrad’taki, Moskova’daki, Leningrad ve Berlin’deki muzaffer başkomutanı hakkında söyleyecek bir şeyiniz yok mu? Kızıl Ordu ve Stalin olmasa, bugün neyimiz kalırdı? Düşündünüz mü hiç? Kim Hitler’in dünyayı binlerce Auschwitz ile doldurmasına engel olurdu? Ölüm kamplarıyla dolu bir Yunanistan hayal edebiliyor musunuz? Burada, Avrupa’da ve özellikle de ırkçı devletlerde, Stalin’e ve komünizme neden saldırdıklarını biliyorum. Çünkü pek sevgili Führer’lerini, Adolf Hitler’i yendi!”