Teksas'da son 56 yılın en şiddetli kasırgası: Eyalet sular altında kaldı, en az 5 ölü

Meteoroloji yetkililerine göre Harvey Kasırgası çarşamba gününe kadar Teksas'ın güneydoğusunda etkisini sürdürecek.

Teksas'da son 56 yılın en şiddetli kasırgası: Eyalet sular altında kaldı, en az 5 ölü

ABD’nin Teksas eyaletinde etkili olan Harvey Kasırgası güneyin en büyük kentlerinden biri olan Houston’un sular altında kalmasına yol açarken, yaşanan felakette şu ana kadar en az 5 kişi yaşamını yitirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde cuma akşamından bu yana etkili olan Harvey Kasırgası tropikal fırtınaya dönüştü ve Houston kentine sel getirdi. Ölü sayısı 5’e çıktı. ABD Başkanı Donald Trump da hasarı yerinde izlemek için Teksas’a gideceğini açıkladı.

Son 56 yılın en şiddetlisi

Teksas eyaletini 1961 yılından bu yana vuran en güçlü kasırga olarak tarihe geçen Harvey, özellikle Houston kentinde aşırı yağışlar ve sellerle büyük bir felaketin yaşanmasına sebebiyet verdi. Nüfusu 2 milyon 300 bin olan Houston’da sularla kaplanan yollar adeta nehire döndü.

Teksas Valisi Greg Abbott, felaketle ilgili yaptığı açıklamada, eyalette toplam 250 otoyolun kapandığını, 19 kentin de afet bölgesi ilan edildiğini kaydetti.

Bölgede Harvey Kasırgası’nın şu ana kadar 5 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığı bilgisi de teyit edildi. Harvey’in şiddetli şekilde ilk vurduğu 10 bin kişinin yaşadığı Rockport kasabasında daha fazla can kaybı olabileceği belirtiliyor.

Meteoroloji yetkililerine göre Harvey Kasırgası çarşamba gününe kadar Teksas’ın güneydoğusunda etkisini sürdürecek.

Petrol üretiminin %24’ü durdu

ABD’nin petrol endüstrisinin kalbinde meydana gelen felaketin ekonomik boyutunun büyük olması bekleniyor. Limanlar, demiryolları ve karayollarının kapalı durumda olması, bir süreliğine ülkenin imalat ve tedarik zincirinin kopmasına neden oldu.

Teksas’ın körfez kıyısındaki önemli petrol ve doğalgaz tesisleri geçici olarak kapatılırken, ABD’nin en büyük petrol şirketi Exxon Mobil, Baytown’daki ikinci büyük rafinerisini kapattığını bildirdi.

Harvey Kasırgası, ABD’nin körfezdeki petrol üretiminin%24’ünün durmasına yol açtı.