Teksas Üniversitesi, Konfederasyon liderlerine ait heykelleri kaldırıyor

Teksas Üniversitesi yönetimi, Amerikan İç Savaşı döneminde kölelik yanlısı Konfederasyon liderlerine ait heykellerin üniversitenin ana kampüs meydanından kaldırılmasına karar verdi. Amerikan İç Savaşı döneminde köleliğin devamını savunan General Robert E. Lee, Konfederasyon Generali Albert Sidney Johnston ve Konfederasyon Posta Müdürü John H. Reagan’ın heykellerinin ana kampüs meydanından kaldırılmasına karar veren üniversite yönetimi, Konfederasyon figürlerinin modern beyaz üstlünlükçü... View Article

Teksas Üniversitesi, Konfederasyon liderlerine ait heykelleri kaldırıyor

Teksas Üniversitesi yönetimi, Amerikan İç Savaşı döneminde kölelik yanlısı Konfederasyon liderlerine ait heykellerin üniversitenin ana kampüs meydanından kaldırılmasına karar verdi.

Amerikan İç Savaşı döneminde köleliğin devamını savunan General Robert E. Lee, Konfederasyon Generali Albert Sidney Johnston ve Konfederasyon Posta Müdürü John H. Reagan’ın heykellerinin ana kampüs meydanından kaldırılmasına karar veren üniversite yönetimi, Konfederasyon figürlerinin modern beyaz üstlünlükçü ve neo-Nazi yaklaşımı temsil ettiğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta ise ABD’nin Baltimore ve Maryland şehrinde Konfederasyon heykelleri halk tarafından indirilmiş, Kuzey Karolina ve Virginya’da ise valilik tarafından Konfederasyon heykellerinin kaldırılması talimatı verilmişti.

ABD’nin Charlottesville şehrinde gerçekleşen ırkçı saldırı sonucu Dünya Endüstriyel İşçileri (IWW) üyesi 32 yaşındaki Heather Heyer’in hayatını kaybetmiş, ardından ABD genelinde ırkçılık ve neo-Nazi karşıtı bir çok yürüyüş düzenlenmiş ve ırkçılığı sembolize eden Konfederasyon heykellerinin kaldırılması talep edilmişti.