TBMM raporuyla resmileşti: Türkiye ABD emperyalizminin nükleer silah deposu

ABD emperyalizminin Türkiye'de onlarca nükleer silahı bulunduğu TBMM raporuyla resmileşti.

TBMM raporuyla resmileşti: Türkiye ABD emperyalizminin nükleer silah deposu

ABD emperyalizminin Türkiye’nin de aralarında yer aldığı beş NATO ülkesinde 150 nükleer silahı bulunduğu bu kez bizzat TBMM raporuyla belirlendi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Washington merkezli düşünce kuruluşu Stimson Center’ın hazırladığı raporda, “terörist grupların ya da düşman unsurların eline geçebileceği” kaydedilerek 50 civarında nükleer  bombanın varlığı ilk kez kamuoyuna açıklanmıştı.

150 nükleer silah 

Milliyet’ten Önder Yılmaz‘ın aktardığına göre, Türkiye’de ABD’nin nükleer silahlarının olduğu bilgisi TBMM’nin hazırladığı raporda kayda da geçirildi. TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, “Nükleer Silahlara İlişkin Veriler” başlıklı araştırma raporunda “Nükleer silah sahibi olmayan beş NATO üyesi ülkede ise (Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye) 6 hava üssünde yaklaşık 150 ABD nükleer silahı bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

NATO’nun nükleer paylaşım programı çerçevesinde ABD, Soğuk Savaş döneminde Türkiye dahil Avrupa’daki bazı NATO üyesi ülkelere nükleer silah yerleştirdi. ABD’nin 1960’larda yerleştirdiği bu silahların bir bölümü halen Türkiye’de bulunduğu biliniyor. Bu silahlardan B61 tipi bombalar, halen Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde bulunuyor.