Tarsus'da 6 aydır bitmeyen 'gizemli' kazı: Dakyanus hazineleri mi kaçırılıyor?

Mersin'de bir cinayet dosyasının yııllar sonra yeniden açılmasının ardından başlayan ve 6 aydır süren gizemli kazı çalışmaları kuşku uyandırıyor.

Tarsus'da 6 aydır bitmeyen 'gizemli' kazı: Dakyanus hazineleri mi kaçırılıyor?

Mersin Tarsus’ta bir cinayet dosyasının 5 yıl sonra yeniden açılmasının ardından başlayan ve 6 aydır süren gizemli kazı çalışmaları kuşku uyandırıyor.

2011 yılında bölgede definecilerin yaptığı kaçak kazı yaptığını tespit eden, ancak emniyete olayla bilgi aktarmasından sonra şüpheli bir şekilde cinayete kurban giden trafik polisi Mithat Erdal’la ilgili dosya, Mithat Erdal’ın eşi Sibel Erdal’ın girişimiyle yeniden açıldı.

Sibel Erdal, ilçe emniyet müdürünün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ‘FETÖ’ soruşturmasından tutuklanması, KOM Müdürü’nün de açığa alınmasının ardından savcılığa dilekçe verdi. Tarsus Savcılığı da cinayet ve define dosyasını yeniden açtı.

6 aydır bitmedi

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında, polis Mithat Erdal’ın kiraladığı ev ile definecilere ait 3 evin ortak avlusunda kazı başlatıldı. Ankara’dan gelen 20 kişilik ekibin yürüttüğü kazı için sokak kapatıldı, sadece mahalle sakinlerinin giriş çıkışına izin verildi.

Avlu mavi brandayla kapatıldı, bölge SİT alanı olmasına karşın Müze Müdürlüğü yetkililerine “Özel bir çalışma yapılacak” denilerek uzak durmaları istendi.

İlçe emniyeti ekiplerinin dahi uzak tutulduğu kazı alanında ilk günler çevre binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Son günlerde ise Özel Harekâtçılar görevi sivil güvenlikçilere devretti. 24 saat süren çalışmada iş makinesi kullanılmıyor.

“Dakyanus hazinesi yurtdışına mı çıkarıldı?”

CHP Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, 6 aydır devam eden esrarengiz kazı çalışmaları hakkındaki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Atıcı, sözkonusu bölgede Roma İmparatoru Dakyanus’a ait yaklaşık bin 800 yıllık hazinelerin yurtdışına kaçırıldığı iddialarını Hükümet’e sordu.

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Aytuğ Atıcı, Tarsus ilçesinde esrarengiz kazı çalışmalarının tam altı aydır devam ettiğini belirterek; kazı alanının Özel Harekât ekiplerince ve uzun namlulu silahlarla korunduğuna, alana milletvekillerinin dahi sokulmadığına dikkat çekti. Konuyla ilgili olarak verdiği soru önergesine Hükümet’in cevap veremediğini ifade eden Atıcı, “Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde yaptığım başvuruya cevaben bugüne kadar sadece testi parçalarının çıkarıldığı belirtildi. Bu, hiç inandırıcı değildir. Halktan ne saklanıyor? Bu kazı alanında ne aranıyor? Gerçekte ne bulundu?” diye sordu. Atıcı, “Roma dönemine ait ve milyonlarca dolar değerindeki Dakyanus hazinesinin yurt dışına çıkarıldığı; paha biçilemeyen bir inci bulunduğu; kazıyı Cumhurbaşkanı adına eski bir AKP milletvekilinin takip ettiği” iddialarının Hükümet tarafından derhâl cevaplandırılması gerektiğini belirtti.