'Tarihi yıkım' projesi Galataport durduruldu

Galataport projesi, bölgedeki bir çok tarihi binanın yok edilmesinden sonra durduruldu.

'Tarihi yıkım' projesi Galataport durduruldu

İstanbul’da AKP’nin İstanbul’u sermayeye peşkeş projelerinden biri olan Galataport projesi, bölgedeki tarihi binaların yok edilmesinden sonra durduruldu.

Doğuş Grubu’nun Bilgili Holding ile ortak olduğu ve geçen yıl yapımına başladığı Galataport projesi için suç duyurusunda bulunan İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu üyeleri, projeyi yerinde inceleyerek inşaatı durdurdu. Proje inşaatı kapsamında geçtiğimiz aylarda önce tarihi ‘Karaköy Yolcu Salonu’ daha sonra da ‘Paket Postane’ yerle bir edilmişti.

Hürriyet’ten Ömer Erbil‘in haberine göre, Koruma Kurulu üyeleri Galataport projesini 6 Nisan günü yerinde inceledi. Şehir plancısı Ahmet Kaya’nın başkanlığında inşaat alanını gezen 6 kurul üyesi projeye aykırı uygulamaları tespit etti. Şirketin yıktığı tescilli Paket Postanesi ile ilgili kurula gönderilen tadilat restorasyon projesini reddeden kurul, mevcut durumun tespiti için güncel rölövenin getirilmesini talep etti. Kurul ayrıca yapıyı çevreleyen dış duvarların yıkım esnasında zarar gördüğünü düşünerek duvarların strüktür (yük taşıma gücü) raporlarının hazırlanmasını istedi.

Koruma Kurulu’nun dışında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün de geçen ay denetlediği Galataport inşaatı için ‘yapı tatil tutanağı’ düzenlediği ortaya çıktı. 3194 sayılı İmar kanununun 32 ve 42 maddelerine göre inşaat mühürlenerek tatil edildi. Belediyenin tutanağına “Söz konusu yerde yapılan mahallen tetkikte İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 09.06.2016 tarih 4459 sayılı kararı ile onaylanan restorasyon projesi ve müdahale paftasına aykırı olarak dış cepheler haricindeki iç aksamlarda korunması gereken bazı yapı elemanlarının yıkıldığı tespit edilmiştir.” gerekçesi yazıldı.