Tarihi kilise ahır oldu!

Şanlıurfa'da yerli ve yabancı turistlerin görmek için gittiği tarihi Germuş Kilisesi, hayvan barınağı olarak kullanılıyor.

Tarihi kilise ahır oldu!

Şanlıurfa’da yerli ve yabancı turistlerin görmek için gittiği tarihi Germuş Kilisesi, hayvan barınağı olarak kullanılıyor.

Kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi Ermeni Germuş Kilisesi (Surp Asdvadzadzin ) kendi kaderine terk edildi. Yerli ve yabancı çok sayıda turistin geldiği Şanlıurfa’da tarihi dokulardan biri olan Germuş Kilisesi, yetkililerin utanç tablosu olarak zamana ve kötü koşullara direnmeye devam ediyor.

Köyde bulunan 2 kiliseden biri bakımsızlıktan dolayı yıkılırken, bir diğeri de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

19. yüzyılda 7 kardeş tarafından yapılan ve 1915 yılına kadar da Ortodoks Ermenileri tarafından ibadet amaçlı kullanılan kilise, şimdilerde hayvan barınağı olarak kullanıyor.

germüş kilisesi hayvan barınağı ile ilgili görsel sonucu

Ajans Urfa‘nın aktardığına göre, restorasyon çağrılarına yıllardır kulak tıkayan yetkililer yüzünden kilise, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Son olarak kiliseyi ziyaret eden Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti (UYGAD) isimli Türkiye merkezli dernek, gördükleri manzara karşısında “Gittiğimize pişman olduk. Şanlıurfa turizmine önemli bir kaynak olabilecek, mimarinin ve yapı sanatının ince ince dokunuşunun çıkardığı o şaheser eserlerin bilerek kasten yıkılışına göz yuman basit zihniyetlerin tavrını izledikçe kendimizden utandık…. Utandık” dedi.

Dernek, tarihi değerlerden biri olan kilise için çağrıda bulunarak “Çok yazık çok, mimari zenginliğe haiz eserler yıpratılıp yıkılmaya terk edilmiş. Yok mu kurtaran?” diye seslendi.