Suudi Arabistan Büyükelçisi: Erdoğan ve AKP bize ihanet etti!

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Doktor Adil bin Serraç Merdad, AKP'yi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı sert şekilde eleştiren açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan Büyükelçisi: Erdoğan ve AKP bize ihanet etti!

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Doktor Adil bin Serraç Merdad, AKP’yi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı sert şekilde eleştiren açıklamalarda bulundu.

İran merkezli Tesnim Haber Ajansı‘nın aktardığına göre, BBC Arapça‘ya konuşan Merdad, Türkiye’nin kendi çıkarları ve iç siyasi krizlerinden kaçmak için Rusya ve İsrail’e yakınlaştığını belirtirken, Suriye’deki tutum değişikliğinin ‘Arap devletlerine ihanet olduğunu’ öne sürdü.

Büyükelçi Merdad’ın açıklamasında ‘Cumhurbaşkanlığı makamına gelmesi için Tayyip Erdoğan’ı destekleyenin Suudi Arabistan olduğunu, 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra da Suudi Arabistan’ın Türkiye’yi ve seçilmiş hükümeti ilk destekleyen ülkeler arasında olduğunu, desteğinin de bugüne kadar devam ettiğini’ hatırlattığı ifadeleri dikkat çekti.

Büyükelçi, ‘Türkiye’nin 6 yıl önce Suriye’de başlatılan kalkışmayı silahlı muhalefete dönüştürdüğünü ve Suriye Devlet Başkanına karşı muhalif gruplara kucak açtığını, dahası Erdoğan’ın her defasında ‘Esad Gitmeli’ prensibini Suriye’deki krizin çözümünün tek yolu olarak ilan ettiğini’ dile getirdi.

“Arap devletlerine ihanet”

Büyükelçi, başta Erdoğan olmak üzere Türk hükümetinin bir zamanlar ‘kırmızı çizgi’ kabul ettiği Esad’ın gitmesi prensibinden son zamanlarda çark ettiğini söyledi.

Suudi Büyükelçi, Türkiye’nin Suriye’deki bu tutum değişikliğinin ‘Osmanlı devrinden bu yana Türklerin çıkarları değiştiğinde Arap devletlerine karşı ihanetinin bir başka modeli’ olduğunu öne sürdü.

Büyükelçi Merdad son olarak, Türkiye’nin Suriye’de son zamanlardaki kazanımlara sırtını döndüğünü ve Suriye’yi yıkık şekilde terk ettiğini; Suriye’deki sivil kayıplardan, evsiz kalan milyonlardan ve mültecilerden Türkiye’nin sorumlu olduğunu belirtti.