Suriyeli kız çocukları satılıp kuma yapılıyor: "17'yi geçmesin, yeşil gözlü olsun"

İngiliz Times gazetesi Gaziantep'ten yaptığı haberde Suriyeli çocukların 5 - 6 bin TL’ye, yaşlılarla evlendirildiğini yazdı.

Suriyeli kız çocukları satılıp kuma yapılıyor:

İngiliz Times gazetesi Gaziantep’ten yaptığı haberde Suriyeli çocukların 5 – 6 bin TL’ye, ‘güzel’ ise 11 bin TL’ye satın alınarak yaşlılarla evlendirildiğini yazdı.

Gazetenin Ortadoğu muhabiri Louise Callaghan’ın Gaziantep’ten bildirdiği habere göre, kentteki yaşlılar 18 yaşından küçük Suriyeli kızları ailelerinden ‘satın alarak’ kuma yapıyor. ‘Çöpçatanlık’ yapan Suriyelilere “beyaz tenli, uzun, 17’yi geçmesin, yeşil gözlü olsun” gibi ‘siparişler’ vererek kız çocuklarını satın alıyor. Callaghan, utanç verici olay için, “Suriyeli gençleri ikinci eş olarak satın alan erkeklerin çoğunluğu bir kaç ay sonra sıkılıp boşanıyor” ifadelerini kullanıyor.

Şiddete uğruyorlar

Türkiye’de 3 milyon Suriyeli göçmenin bulunduğu hatırlatılan haberde, kadın simsarlığı yapan ve kendisine ‘çöpçatan’ diyen kişilerle görüşülürken, Ebu Cafer adındaki simsar, “Eğer ‘güzel’ bir kızsa 11 bin TL’ye kadar alıcı olabilir. Bildiğim en genç gelin 13 yaşındaydı” diyor. Haberde, Türkiye’de çok eşliliğin yasalar önünde yasak olduğu, ancak bu evliliklerin gizlice yapıldığı vurgulanıyor. Ebu Cafer, çocuk gelinlerin yüzde 50’sinin şiddete uğradığını söylüyor.

Callaghan’ın konuştuğu bir Suriyeli STK çalışanı da “bir kaç ay kullanıldıktan sonra” kovulan bu kızların utançtan evlerine dönemediğini, büyük şehirlere giderek gece kulüplerinde çalıştığını ve hayatlarının mahvolduğunu belirtiyor.