Suriye'den Türkiye'ye kimyasal suçlaması

Suriye yönetiminden ABD, İngiltere ve Türkiye'ye Suriye'deki cihatçı silahlı gruplara kimyasal silah sağladığı suçlaması geldi. 

Suriye'den Türkiye'ye kimyasal suçlaması

Suriye yönetiminden ABD, İngiltere ve Türkiye’ye Suriye’deki cihatçı silahlı gruplara kimyasal silah sağladığı suçlaması geldi.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, sözkonusu üç ülkenin Suriye’deki silahlı gruplara ‘zehirli malzeme ve silah verdiğini’ savundu.

Duvar‘ın Suriye devlet ajansı SANA’dan aktardığına göre Mikdad, ‘bir dizi Batılı devletin teröristlere savaş suçları işlemeleri için büyük miktarlarda özel malzemeler verdiğini’ söylerken, bu malzemelerin içinde Türk yapımı kimyasal silahların da bulunduğunu öne sürdü.

Suriyeli bakan yardımcısı, söz konusu malzemelerin kimyasal silah yapımında kullanıldığına dikkat çekerken, Halep’te ve başkent Şam’ın doğusunda Suriye ordusu tarafından yeni ele geçirilen bölgelerinde kimyasal malzeme depolarının bulunduğunu söyledi. Bu depolardan çıkan el bombaları ve roketlerin içinde ABD ve İngiltere’de yapılmış kimyasallar tespit edildiğini savundu.

Soruşturma çağrısı

Miktad, Şam’da gazetecilerle buluşmasında, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü (OPCW) de “ABD, İngiltere ve Türkiye’nin Suriye’deki terör örgütlerine uluslararası yasaklı olan zehirli malzemeler vermesini soruşturma” çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da dün yaptığı açıklamada, Halep ve Şam yakınlarında yakalanan teröristlerden zehirli maddeler elde edildiğini ve bu zehirle maddelerin sadece Amerika’da iki firma ile İngiltere’de bir firma tarafından üretildiğini ve daha sonra teröristlere teslim edildiğini belirtmişti.