Suriye uçağını düşüren ABD'nin "müttefikimiz SDG'ye saldırdılar" yalanı açığa çıktı

ABD'nin dün bir Suriye uçağını düşürmesinden sonra yeni gelişmeler yaşanıyor.

Suriye uçağını düşüren ABD'nin

Dün ABD tarafından bir Suriye uçağının düşürülmesi ile ilgili bölgedeki ABD askeri kaynakları tarafından uçağın düşürülmesine bahane olarak, Suriye Ordusu’nun ABD’nin müttefiki Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) saldırı düzenlendiği iddia edilmişti. Suriye Savunma Bakanlığı ise Suriye uçaklarının IŞİD’e karşı operasyon yaptığını savundu.

ABD’nin yalanının açığa çıkması için 24 saat bile geçmesi gerekmedi. Çünkü gerek ABD müttefiki SDG, gerekse Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) gibi emperyalizme yakın bir kurum bile böylesi bir saldırıyı doğrulamadı.

SDG’den misilleme tehdidi

Bugün, SDG, Rakka’daki mevzilerinin Suriye Ordusu tarafından vurulması durumunda misilleme yapılacağını açıkladı.

YPG’nin de içinde yer aldığı ve bölgede ABD ile işbirliği yapan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Telal Silo, “Rejim Rakka’yı kurtarma operasyonunu durdurmaya çalışıyor. Gerekirse güçlerimiz rejimin saldırılarına tepki göstermede yasal savunma hakkını kullanacak ve misilleme yapacaklardır” dedi.

Telal Silo’nun açıklaması şu şekilde:

“SDG tarafından başlatılan operasyonda birliklerimiz ve müttefik güçler tarafından teröre karşı gösterilen kahramanca direnişin ardından, teröristlerin iddia ettiği başkent olan Rakka şehri kurtarılmaya başlandı. Fırat’ın Gazabı operasyonu çerçevesinde birçok mahalleyi özgürleştirdik. Baas rejimi, 17 Haziran 2017’den beri savaş uçaklarını, topçu silahlarını ve tankları kullanarak SDG tarafından kurtarılmış bölgelere saldırmayı amaçladı. Rejim Rakka’yı kurtarma operasyonunu durdurmaya çalışıyor. Gerekirse güçlerimiz rejimin saldırılarına tepki göstermede yasal savunma hakkını kullanacak ve misilleme yapacaklardır.”

ABD’nin tezi çöktü

Suriye Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Rakka bölgesinde Suriye hava kuvvetlerine ait bir uçağı düşürdüğü duyurulmuştu. Suriye ordusuna ait savaş uçağının Rakka’nın güneyinde düşürüldüğü belirtilen açıklamada, “Bugün öğle saatlerinde uçağımız, IŞİD’le mücadeleye yönelik görevini yerine getirirken düşürüldü” ifadelerine yer verilmişti.

ABD ise yaptığı açıklama ile, Suriye savaş uçaklarının SDG mevzilerine saldırdığını bahane etmiş ve uçağın düşürülmesine bunu sebep göstermişti. Ancak SDG’nin son açıklaması bunu yalanlar nitelikte. Çünkü SDG sözcüsü, Suriye Ordusu’na dönük misilleme tehdidi yaptığı açıklamasında, Suriye’nin “saldırı niyetinde” olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte, Rakka’nın güney ve güneybatısında Suriye güçlerinin IŞİD’e karşı mücadele ettiği ve SDG’yi hedef almadığı tüm kaynaklar tarafından doğrulanıyor.

Bu kaynaklar arasında Suriye İnsan Hakları Gözlem Ofisi de (SOHR) bulunuyor. Suriye’deki meşru iktidara karşı olduğunu iddia eden “muhalif” çevrelere yakın bir kaynak olan SOHR bile bugün yaptığı açıklamada, bölgedeki kaynaklarının Suriye uçaklarının SDG mevzilerini hedef almadığını ifade ediyor. Tüm bunlar, ABD’nin, “müttefiklerimize saldırı” söylemi altında Suriye Ordusu’na düşmanlığı körüklemek ve savaş provokasyonlarını büyütmek için elinden geleni yaptığını ve SDG ile müttefikliğini bu yönde kullandığını ortaya çıkartıyor.

ABD’nin bu saldırganlığının arkasında ise Rakka’nın güneyinde yer alan Resafa kasabasına dönük Suriye Ordusu’nun yaptığı taarruzun olduğu iddia ediliyor. Resafa bölgede petrol kuyularının olduğu bir yer olarak biliniyor. Son günlerde bölgede IŞİD’e dönük operasyonlarını yoğunlaştıran Suriye Ordusu’na bağlı Kaplan Kuvvetleri’nin bugün itibariyle Resafa’yı da kontrol altına aldığı edinilen bilgiler arasında.