Suriye görüşmelerinin beşinci turu Astana'da başladı

Suriye ile ilgili Astana-5 başladı.

Suriye görüşmelerinin beşinci turu Astana'da başladı

Suriye görüşmelerinin beşinci turu, gerilimi azaltmaya yönelik ortak çalışma grubu oturumuyla Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jaynakov, Suriye’deki silahlı cihatçı örgütler dahil tüm tarafların kente geldiğini söyledi.

Sputnik’in aktardığına göre garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran’dan heyetlerin yanı sıra Suriye ve BM heyetlerinin yer aldığı Suriye barış görüşmelerinin beşinci turu başladı. Görüşmelerin açılış oturumunda gerilimi azaltmaya yönelik ortak çalışma grubu bir araya geldi.

Ürdün ve ABD temsilcileri de görüşmelerde gözlemci olarak yer alıyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anuar Jaynakov, gazetecilere yaptığı açıklamada “Suriyeli silahlı muhalifler de dahil, Astana sürecinde yer alan tüm heyetler kente ulaştı” ifadelerini kullandı.

Jaynakov, heyetlerin bugün ikili temaslar gerçekleştireceğini yarın da açık oturum gerçekleştirileceğini ifade etti.

“Alluş görüşmelerde yer almayacak”

Gazetecilere konuşan Astana’daki bir kaynak da Güney Cephesi temsilcileri de dahil olmak üzere Suriyeli cihatçıların görüşmelere geldiğini, ancak Ceyşul İslam (İslam Ordusu) lideri Muhammed Alluş’un müzakerelere katılmayacağını ifade etti.

Kaynak ayrıca Güney Cephesi temsilcilerinin “muhtemelen üçüncü taraflar tarafından görüşmelere gelmeye zorlandığını” belirtti.

Mahkumların serbest bırakılması için anlaşma

Görüşmelerin sonunda mahkumların serbest bırakılması için bir anlaşmanın duyurulacağı da bildiriliyor.

Sputnik’e konuşan bir kaynak konu ile ilgili, “Gerilimi azaltma konusunun yanı sıra, mahkumların serbest bırakılmasına yönelik anlaşma duyurulacak. Geçen sefer üzerinde mutabık kalınmıştı, ancak garantör ülkelerin vakti yoktu. Metin üzerinde anlaşıldı, bir değişiklik yok, ancak onaylanması gerekiyor” dedi.

“Gözlem operasyonunun başladığı açıklanabilir”

Sputnik’e konuşan bir başka kaynak da görüşmelerin başlıca sonucunun muhtemelen Suriye’deki 4 gerilimi azaltma bölgesinin garantör ülkeler tarafından yürütülecek gözlem operasyonunun başladığını duyurmak olacağını söyledi.

Kaynak, görüşmelerin sonuçlarının neler olabileceğiyle ilgili şöyle konuştu: “Yuvarlak masa toplantıları sonucunda garantör ülkeler gerilimi azaltma bölgelerindeki gözlem operasyonunun başladığını duyuracak ve gözlemleyecekleri bölgeleri net olarak belirleyecekler. En fazla bunu yapabilirler. Operasyonu garantör ülkelerin ortak çalışma grubu yürüteceğinden, ayrıca bu grupla ilgili bazı prosedürleri belirleyebilirler. Şimdilik bu prosedürler üzerinde çalışıyorlar. Garantörler ayrıca diğer ülkeleri de gözlem görevine dahil etmeye çalışabilirler, ancak bu daha sonra da olabilir. Bu süreçte yer alan başka ülke yok. Bu nedenle askerlerini gönderebilmek için BMGK kararına ihtiyaç duyacaklar. Dolayısıyla ilk aşamada görüşme üç garantör ülkeye odaklı olacak.”