Suriye Dışişleri Bakanı: Kürtlere özerkliği tartışabiliriz

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, 'Kürtlerle 'özerkliği' konuşabileceklerini açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanı: Kürtlere özerkliği tartışabiliriz

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, IŞİD’in yenilgiye uğratılmasından sonra Kürtlerle ‘özerkliği’ konuşabileceklerini açıkladı.

Russia Today’e açıklamalarda bulunan Muallim, “Suriyeli Kürtler, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin sınırları dahilinde bir tür öz yönetim istiyor ve bu mesele müzakere edilebilir, tartışılabilir” derken, “IŞİD’i ortadan kaldırdıktan sonra onlarla masaya oturup, gelecek için bir formül üzerinde bir anlaşmaya varabiliriz” diye konuştu.

Kürtler ABD’ye güvenmemeli

ABD’nin YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) desteğine de dikkat çeken Muallim; “Akıllı ve mantıktan yana her insanın geçmişten ders alması gerekiyor. ABD geçmişte olduğu gibi şimdi ve her zaman kendi çıkarları ve planları doğrultusunda partnerleri ve müttefiklerinden vazgeçmiştir. Dolayısıyla onlarla birlikte olan Kürt yurttaşlarımızın bu gerçeği irdelemeleri ve geçmişten ders almalarını umuyoruz..” ifadesini kullandı.

Irak Kürdistanı’ndaki IKBY yönetiminin dün yaptığı ‘bağımsızlık referandumu’na da değinen Muallim, “Bu meseleyi kategorik olarak reddediyoruz ve Irak’ın birliğinden yanayız” ifadesini kullandı.

ABD’ye karşı topraklarımızı savunacağız

Suriye’de ABD güçlerinin bulunması konusunda ise Muallim; bu güçlerin Suriye hükümetinin izni olmaksızın uluslar arası yasalar ve BMGK kararlarına aykırı bir şekilde bulunduklarını belirtti. Muallim bu güçlerin Suriye’den çıkmaları için tüm diplomatik ve siyasi yollara başvurulacağını ifade ederken, bu yolların başarısız olması halinde başka yöntemlere başvurulacağını söyledi. Suriye’ye saldıran ve Suriye’nin egemenliğini ihlal edenlerin onlar olduklarına dikkat çeken Muallim; dolayısıyla Suriye’nin egemenliğini ve topraklarının selametini korumak için meşru haklara sahip olduğunu, bu haklarını da kullanacağını sözlerine ekledi.

İdlib’de Türkiye’yi test edeceğiz

Velid Muallim’e, Türkiye’nin Astana sürecindeki garantörlüğü ve İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine gözlemci gönderecek olması da soruldu.

Muallim, “Suriye’de hükümetin kabul etmediği her tür dış güç varlığı yasadışıdır. İdlib’de bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını kabul ettik çünkü bunu Türkiye’nin niyeti açısından bir test olarak gördük” dedi.