Putin: “Suriye’de teröristler temizlenecek”

Putin, Rusya'nın gelecek dönem siyasetiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Putin: “Suriye’de teröristler temizlenecek”

Rusya’nın Soçi kentinde bulunan Valday Tartışma Klübü’nde konuşan Putin, önemli açıklamalarda bulundu. Putin konuşmasında Suriye’den, Kosova’ya, Kuzey Kore’den, ABD ile olan gerilime kadar değindi. Putin konuşmasında “Dünya’da güvenlik azalıyor” derken,  ABD’nin Orta ve Kısa Menzilli Füzeleri İmha Anlaşması’ndan geri çekilmesi durumunda “anında ve simetrik cevap vereceğiz” dedi.

Suriye’de “Halk Kongresi” çağrısı

Putin konuşmasında Rusya’nın Suriye’deki kararlılığının devam edeceğine vurgu yaptı. “Suriye teröristlerden temizlenecek” diyen Putin, Suriye’de terörizmin temizlenmesinin “diğer bölgelerdeki terörizmi de bitireceğini söyledi. Ayrıca Suriye Halk Kongresi’nin toplanacağını da duyuran Putin, Suriye’de gerilimin son bulması gerektiğini ve ABD’nin bölge siyasetinin “işe yaramadığını” ifade etti.

Suriye’de Astana sürecinin devam etmesi gerektiğini savunan Rusya, yeni önermesiyle Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayabileceğini düşünüyor. Esad’ın içinde olduğu bir kurucu dönem ile Suriye Savaşı’nın bitirilmesi gerektiğini düşünen Rusya, “kararlılık” mesajı vererek Astana anlaşmasının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya’nın Balkan siyaseti bir kez daha masada

Kosova meselesine de değinen Putin, Birleşmiş Milletler’in bu konuda “ikiyüzlü” davrandığını ifade etti. Kosova’nın bağımsızlığının BM tarafından tanınmasının “pandoranın kutusunu” açtığını ifade eden Putin, bu süreçten sonra ayrılıkçılığın güçlendiğini ifade etti. Katalonya noktasında Avrupa’nın bu konuyu daha önce düşünmesi gerektiğini ifade eden Putin, Kırım konusunda da “çifte standart” yaşandığını iddia etti.

Rusya Kosova’nın 2008’deki tek taraflı bağımsızlık ilanını kabul etmiyor. 2008 yılında ABD’nin ve Almanya’nın bastırmasıyla Kosova “bağımsızlık” ilan etmişti. Rusya Sırbistan’ın yanında yer alırken, bu adımın “Balkanlar’daki kuşatma” olacağını düşünmüştü. Nitekim Kosova’da bugün bölgenin en büyük NATO üssü bulunuyor.

Putin konuşmasında BM’nin yeni bir yapıya geçmesi gerektiği konusunda ısrarını yineledi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ’nin nükleer araştırmalarını “kınadıklarını” ifade ederken, buna karşın KDHC’nin egemen bir devlet olduğu vurgusunu yaptı.

Putin’den ilginç “Ekim Devrimi” vurgusu

Putin ABD ile olan “elçilik” gerilimine değinirken, Sovyetler Birliği atfında bulunması dikkat çekti. Batı’nın Ekim Devrimi’nden “çok şey kazandığını” ifade eden Putin, bu kazanımların sadece “jeopolitik değil, insani olduğunu” da ekledi. Putin, Ekim Devrimi’nin kazanımlarının Batı’ya refah sağladığını belirtti.

Konuşmanın satırbaşlarında geçmişe dönük vurgular sık bir biçimde yapılırken, Rusya’nın bir süredir “denge” arzusu içinde olduğu biliniyor. Eleştiriler büyük oranda Rusya’nın ABD ile denge kurmasına dönük olarak gelişirken, Putin’in böyle bir dengeyi “tarihsel köklerde” olduğunu düşünüyor.