Sur'daki skandal görüntülere ilişkin hukukçulardan çağrı

Polisin Sur'daki operasyonlar sırasında çocukların kıyafetlerini çıkartıp aradığı görüntülere hukukçulardan çağrı geldi.

Sur'daki skandal görüntülere ilişkin hukukçulardan çağrı

Polisin Diyarbakır’ın Sur ilçesinde geçtiğimiz yıl yaptığı operasyonlar sırasında çocukların kıyafetlerini çıkartıp aradığı görüntülere tepki büyüyor.

Bölgede gerçekleşen operasyonlara ilişkin sosyal medya kanalıyla yayınlanan ve kısa sürede infiale yol açan görüntüler ortaya çıktı. Kolluk kuvvetlerinin aralarında çocukların da olduğu sivil yurttaşlara yönelik insanlık dışı uygulamalarının gözler önüne serildiği görüntülerle ilgili hukukçulardan açıklamalar geldi.

“Birden fazla istismar var”

Evrensel‘de yer alan habere göre, 2016 yılının Mart-Nisan aylarında yaşandığı tahmin edilen yeni görüntülerle ilgili eski Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Gazal Bayram, “Burada birden fazla istismar var; duygusal istismar, fiziksel istismar ve cinsel istismar” diye konuştu.

Bayram, skandal görüntülere ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle küçük kız çocuğunun olduğu görüntülerde bu çocuk büyük bir tehlikeymiş gibi görülüp, uzaktan bir şekilde üzerinde bomba var mı yok mu diye bir uygulamadan geçiriliyor. Bu çok acı bir durum. Aylarca insanlar her şey hiçe sayılarak travma yaşatıldı. Oradaki bu çocuk muhtemelen ailesiyle birlikte Sur’dan çıkmaya çalışıyordu. Orayı bilen yani orada ikamet eden bir çocuk olduğu kanısındayım. 7-8 yaşında olduğunu sandığım çocuğa polisin yaklaşımı ve çocuğun ‘polis amca’ diye hitap etmesi benim için oldukça tüyler ürpertici. Bu görüntüleri çekenler kimler bilmiyorum ancak, bu görüntülerin yayınlanması bu çocuğun hayatındaki kötü bir öykü olarak kalmasını sağlayacak. Yaşadıkları en başta büyük bir travma. Bu çocuk burada çok ciddi tacizlere maruz kalıyor. Bu çocuğun kafasındaki polis olgusu artık değişecektir. Daha büyük tepki ve öfkelerle bundan sonra yaşamış olacak” diye konuştu.Yaşanan uygulamada birçok yönüyle istismar olduğunu ifade eden Bayram, “Burada birden fazla istismar var; duygusal istismar, fiziksel istismar ve cinsel istismar. Duygusal istismar en başta bariz olarak bulunuyor. Fiziki istismar da öyle. Bununla birlikte cinsel istismar da olduğunu düşünüyorum. Bedensel bir teşhir var. İstismar sadece bedene dokunulması olarak tanımlanamaz dedi.

“Çocuklar hâlâ yargılanıyor”

Çocuklara yönelik yaklaşımın Sur’da ilk günden bugüne normal olmadığını da hatırlatan Bayram, “Mart 2016’da sivil tahliyeleri yapılıyordu. Son yapılan o tahliyelerde siviller çıkarılıyor ve 20’ye yakını çocuktu. Burada 10’un üzerinde çocuk direkt ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla adliyeye sevk edilmişlerdi. Burada o çocuklar bu çatışmalı ortama maruz kaldıkları göz ardı edilerek, direkt kriminalize edilen bir yaklaşımla karşılaşıldı. Hâlâ tutuklu olan çocuklar var. Bu çocuklar aylarca bomba sesleri altında yaşadılar. Evden çıkamıyor, yiyecek alamıyor, sağlık hakkından yararlanamıyor. Bir çok boyutuyla çocuklar burada birçok istismara maruz kaldılar. Haklarında cezai işlem yapılamayacak yaşta olan çok sayıda çocuk da Çocuk Esirgeme Kurumu’na gönderildi. Savcılık bununla ilgili derhal soruşturma başlatmalı. Soruşturma başlatılmasa bile Nihat Kazanhan, Ceylan Önkol davalarında gördüğümüz gibi bir cezasızlık politikası devreye giriyor. Bu konuda etkin bir yargılama yapılması elbette talebimizdir” diye ekledi.

“Failler yargılansın”

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen de, “Diyarbakır Çocuk Hakları Merkezimiz görüntüleri detaylı olarak inceleyip gerekli hukuki girişimleri yapacaktır. Bu vesileyle bizler bir kez daha benzer örnekleri yaşanan bu vakalara ilişkin başvurularımızın hızlandırılmasını ve davaya dönüştürülmesini, faillerin açığa çıkarılarak yargılanmasını istiyoruz” dedi.