Şubat Devrimi'nin 100. yılı, "Ne krallar ne de başkanlar" sloganıyla kutlanacak

Şubat Devrimi'nin 100.yılı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Rusya'nın St.Petersburg şehrinde kutlanacak.

Şubat Devrimi'nin 100. yılı,

Birinci Emperyalist Paylaşım Savaşı sırasında 1917 yılında patlak veren ve Romanov Hanedanı ile Rus İmparatorluğunun çöküşüne neden olup Sovyetler Birliği’nin kurulmasında büyük rol oynayan Şubat Devrimi’nin 100.yılı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Rusya’nın St.Petersburg şehrinde kutlanacak.

Bolşevik Devrimi’nin 100.yılı sebebiyle çeşitli etkinlikler düzenleyen Birleşik Komünist Parti (Rusya)’nın öncülüğünü yaptığı “October 100” (Ekim 100) Komitesi tarafından düzenlenen etkinlik “Ne krallar ne de başkanlar” sloganıyla gerçekleştirilecek.

Komitenin yaptığı açıklamanın bir kısmı şöyle:

“100 yıl önce, 23 Şubat 1917’de ‘Ekmek’ ,’Barış’ ve ‘Kahrolsun İstibdat’ sloganları ile Petrograd şehrinde kitlesel grevler ve eylemler gerçekleştirildi. Bu gösterilere 120.000’den fazla insan katıldı. Gösterilerin ardından polisle çatışmalar yaşandı. Bu gösterilerde kadınların rolü oldukça önemliydi. 100 yıl önceki koşulların günümüzde de geçerli olduğunu düşünüyoruz. 2018 yılında Rusya’da yapılacak başkanlık seçimlerinde Putin ve Navalny arasında seçim yapma dayatmasına karşıyız ve Rusya’da başkanlığın tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Sömürüden kurtulmak ve sosyalizm için, işçi sınıfının kapitalist barbarlığa karşı sınıf mücadelesini savunuyoruz.”

Şubat Devrimi ile Rus Çarı II. Nikolay’ın devrilmesinin ardından, sürgün hayatı yaşadığı İsviçre’den dönen ve Petrograd’da kitlelere konuşan Lenin, çarın devrilmesinin ardından oluşan ikili iktidarın kesinlikle desteklenmemesini belirtmiş, ardından ise Nisan Tezlerini yazarak Sovyet Devrimi için izlenecek yolu belirlemişti. 1917 yılının Ekim ayında ise Bolşevikler Rusya’da iktidarı ele geçirmişti.