Su sıkıntısı çeken Birleşik Arap Emirlikleri gözünü Antarktika'daki buz dağlarına dikti

Birleşik Arap Emirlikleri, Antarktika'dan buz dağlarını taşıyarak ülkede içme ve sulama suyu sağlamayı hedefliyor.

Su sıkıntısı çeken Birleşik Arap Emirlikleri gözünü Antarktika'daki buz dağlarına dikti

Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri, Antarktika’dan buz dağlarını taşıyarak, su sıkıntısı çekilen ülkede içme ve sulama suyu sağlamayı hedefliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Masdar şehri merkezli Ulusal Danışma Bürosu Ltd. şirketi tarafından hazırlanan proje kapsamında, Antarktika’daki Heard Adası yakınlarından Füceyre Limanı’na dev buz kütleleri taşınacak.

75 milyar litre su!

Taşınan buz kütleleri, sıcak havayla birlikte eriyerek limanda kurulu su tesislerini suyla dolduracak. Buz kütlelerinin her birinden ortalama 75 milyar litrelik su elde edilmesi planlanıyor. Elde edilen su hem içme suyu hem de çöllerle kaplı bölgede yeşil alan oluşturmak amacıyla sulama suyu olarak kullanılacak.

“Dünyanın en temiz suyu”

Proje hakkında “Bu, dünyanın en temiz suyu” ifadelerini kullanan BAE Ulusal Danışma Bürosu yetkilisi Abdullah Muhammed Süleyman el Şehi, projenin 2018 başlarında hayata geçirilmesinin planlandığını kaydetti. Projeye göre, buz dağlarının Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşınmasının ise yaklaşık 1 yılda gerçekleşebileceği hesaplanıyor.

Turizm geliri de getirecek!

Limana getirilen büyük buz kütlelerinin erimesinin uzun süreceği, dolayısıyla da uzun süre liman kıyılarında kalacakları göz önünde bulundurularak, buz kütlelerinin turistik olarak ilgi çekeceği de düşünülüyor.