Star'ın şefinin 'Hayır' kaygısı: Erdoğan'ın tüm yetkileri budanır

Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, referandumda olası bir 'Hayır' sonucunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mevcut"fiili durumu"nun karşı karşıya olacağı tehlikeye işaret etti.

Star'ın şefinin 'Hayır' kaygısı: Erdoğan'ın tüm yetkileri budanır

16 Nisan öncesi ortaya çıkan sonuçlarda ‘Evet’ oylarının yetersizliğine ilişkin iktidar cephesindeki endişeler gizlenemezken, AKP’nin yayın organlarından Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, olası bir ‘Hayır’ sonucunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mevcut”fiili durumu”nun karşı karşıya olacağı tehlikeye işaret edip, “kaos” senaryosu yazdı.

Albayrak, yazısında “16 Nisan’da çıkacak ‘Hayır’ sonucu, halkın ‘Parlamenter Sistem’i tercih ettiği anlamına gelebilir ama bu, çok daha zor bir ‘anayasa değişikliği’ demektir” ifadelerini kullanırken, ortaya çıkacak durumda değişiklik gereğinin bununla da sınırlı kalmayacağına ve Cumhurbaşkanının bütün yetkileri budanarak parlamenter sisteme uygun hale getirilmesinin gerekeceğine işaret etti. Albayrak, “Bunu halka anlatacak bir yiğit yoksa, ‘Hayır’ sonucu, karmaşa ve kaos demektir…”  diyerek Erdoğan’a yapılacak anayasal sınırlarına dönme çağrısının sonuçsuz kalacağını öne sürdü.

Albayrak’ın “Hayır sonucu parlamenter sistem değil, kaos getirir” başlıklı yazısı şöyle:

“Hayır” sonucu ise milletin “Başkanlık” sistemini kabul etmediği, “Parlamenter Sistemi” tercih ettiği anlamına gelir.

Gel gör ki, mevcut durum bir “Parlamenter Sistem” olmadığı için bu karar da Türkiye’yi parlamenter sisteme götürmez.

***

16 Nisan’da çıkacak “Hayır” sonucu, halkın “Parlamenter Sistem”i tercih ettiği anlamına gelebilir ama bu, çok daha zor bir “anayasa değişikliği” demektir.

Birinin; cumhurbaşkanını seçme yetkisinin tekrar parlamentoya verilmesi gerektiğini halka anlatması gerekir.

Bu da yeterli değildir. Cumhurbaşkanının bütün yetkileri budanarak parlamenter sisteme uygun hale getirilmelidir.

Bunu halka anlatacak bir yiğit yoksa, “Hayır” sonucu, karmaşa ve kaos demektir…”