Stalin’e saldırmanın dayanılmaz hafifliği

Stalin’e saldırmanın dayanılmaz hafifliği

25-10-2017 23:59

PUSULA'da bu hafta Stalin'in tarihi değerini değerlendiriyoruz.

2. Dünya Savaşı sırasında Time dergisi tarafından “Yılın Adamı” seçilen ve Batı’da Joe Amca diye anılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin ve Büyük Yurtseverlik Savaşı’nın önderi Josef Stalin sosyalizm tarihinde özel bir yere sahip. Tarihin en uzun ömürlü işçi devletini ortaya çıkartan Bolşeviklerden biri olan Stalin uzun bir süredir hakkında yürütülen kara propagandayla anılıyor.

Büyük Ekim Devrimi’nin 100. yılında Batı’da uyduruk bir kara mizah filmiyle gündeme getirilmeye çalışılan sosyalizmin bu büyük önderini ne bu karalamalar ne de Hruşçov’un “Gizli Konuşma”sı açıklayamaz.

PUSULA’da bu hafta Büyük Ekim Devrimi’nin 100. yılı nedeniyle Stalin’i anıyoruz. “Joe Amca’yı hatırlamak” başlıklı dosya yazımızın yanı sıra Stalin’in ne yaptığı ele alan Gürkan Eren’in “Stalin tarihin turnusol kağıdıdır”, kişilik kültü meselesini değerlendiren Orhan Deniz’in “Mevzu Stalin değil” ve Troçki ile Stalin arasındaki ilişkileri anlatan M. Balkar’ın “Tek ülkede sosyalizm ve Troçki’nin yanılgısı” başlıklı yazılarla bu hafta Stalin’in neden hedef alındığını değerlendiriyoruz.

İyi okumalar…