Son iki yılda 20 milyar doları geçti: Nereden geliyor bu dolarlar?

Milliyet'in ekonomi yazarı Güngör Uras, Türkiye'ye "nereden geldiği belli olmayan dolarlar"a dikkat çekti.

Son iki yılda 20 milyar doları geçti: Nereden geliyor bu dolarlar?

Dolar/TL kurundaki büyük tırmanış bir kaç haftadır düşüşe geçerken, Milliyet’in ekonomi yazarı Güngör Uras, “nereden geldiği belli olmayan dolar miktarının her geçen yıl arttığına” dikkat çekti. Uras, sadece son 2 yılda 20 milyar dolardan fazla ‘kaynağı belirsiz’ dolar girişi olduğu belirtti.

“Nereden geliyor bu dolarlar?” diye soran Uras, “Büyüklerimiz ne demişler? ‘Üzümünü ye de bağını sorma.’ İşte o durumdayız. Gelen dolarları afiyetle yiyoruz. Kime teşekkür edeceğimizi bilemiyoruz” dedi.

Güngör Uras’ın “Kim gönderiyor bu dolarları” başlığıyla yayımlanan yazısının o bölümleri şöyle:

“Nereden geldiği belli olmayan dolar miktarı (Merkez Bankası buna “Net Hata ve Noksan” diyor) her yıl 10 milyar doları aşmaya başladı. Bir yıl önce, ülkeye giren 2 doların 1 dolarının nereden geldiği belli değildi. 2016 yılında ülkeye giren 3 doların 1 dolarının nereden geldiğini bilemiyoruz. Kim gönderiyor bu dolarları? Neden sahibi bilinmiyor. Ama bizim açığımızı kapatıyor, ekonomimize katkıda bulunuyor? Döviz açığımızı (cari açığı) yurt dışından değişik kanallardan yurda giren dövizle finanse ediyoruz.

***

-2015 yılında, sermaye hareketiyle ülkeye gelen döviz 10.1 milyar dolar. Nereden geldiği belli olmayan döviz 10.2 milyar dolar.

– 2016 Yılında sermaye hareketiyle ülkeye giren döviz 22.3 milyar dolar. Nereden geldiği belli olmayan döviz 11.0 milyar dolar.”