Solun kitleyle imtihanı

Solun kitleyle imtihanı

09-07-2017 10:46

Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü sol içinde tartışmaları da başlattı. Türkiye siyasetinde yeterli gücü bulamayan solun, biraz da 1970’lerdeki “eski güzel günler”e olan özlemle her kitlesel hareket karşısında pusulasını şaşırması artık şaşırtıcı bile değil. Kitlesel hareketler karşısında, gücünü bilmeyen ve bu güce uygun politikalar üretemeyen bir solun gelen basınca direnememesi ve Türkiye’de düzen aktörlerine eklemlenmesi... View Article

Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü sol içinde tartışmaları da başlattı. Türkiye siyasetinde yeterli gücü bulamayan solun, biraz da 1970’lerdeki “eski güzel günler”e olan özlemle her kitlesel hareket karşısında pusulasını şaşırması artık şaşırtıcı bile değil.

Kitlesel hareketler karşısında, gücünü bilmeyen ve bu güce uygun politikalar üretemeyen bir solun gelen basınca direnememesi ve Türkiye’de düzen aktörlerine eklemlenmesi adeta kaçınılmaz oluyor. Kitlelerin peşinde savrulan Türkiye solu kendisini kurmak yerine kolay yoldan köşeyi dönmek için her fırsatı çöpe atıyor.

Bu çerçeve üzerinden bu haftaki PUSULA’da Türkiye solunun, cumhuriyetçi kitlelerin son on yılda gerçekleştirdiği üç büyük eylem, 2007’deki Cumhuriyet mitingleri, 2013’teki Haziran Direnişi ve 2017’deki Adalet Yürüyüşü ile ilişkilerini ele alıyoruz.