Şişecam'da TİS imzalandı: İşçiler direndi, patron geri adım atmak zorunda kaldı

Kristal-İş ile Şişecam patronu arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

Şişecam'da TİS imzalandı: İşçiler direndi, patron geri adım atmak zorunda kaldı

Şişecam patronu ile el ele veren AKP iktidarı tarafından grevleri yasaklanan cam işçileri adına görüşmeleri yürüten Kristal-İş Sendikası’nın Toplu İş Sözleşmesi’ni imzaladığı öğrenildi.

Yaklaşık iki haftadır, vardiya başlarında iş bırakma ve iş yerlerini terk etmeme eylemi yapan cam işçileri, dünden beri Şişecam patronu ile Kristal-İş tarafından yürütülen görüşmelerin sonucunu beklemekteydi.

Bugün sabah itibariyle Kristal-İş TİS’i imzaladı. İmzalanan sözleşmede işçilerin maaşlarında yüzde 15 civarında zam oranı elde edilirken; Şişecam patronu sözleşme süresini 3 yıla çıkartma, Trakya Otocam fabrikasını TİS kapsamı dışında ele alma ve idari maddelerdeki değişiklik gibi dayatmalarından geri adım atmak zorunda kaldı.

Yapılan sözleşme ücret anlamında Şişecam işçisini tam olarak tatmin etmese de, patronun geri adım attığı başlıkların önemli birer kazanım olduğu cam işçilerinden edindiğimiz bilgiler arasında.

Kristal-İş Sendikası tarafından sözleşme ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

Değerli üyelerimiz,

Sendikamız ile Cam İşverenleri Sendikası arasında yürütülen 25. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 08.06.2017 tarihi itibariyle anlaşmayla sonuçlanmıştır. Sözleşme görüşmelerinin tıkandığı noktada, cam işçisinin güçlü iradesiyle işveren tekrar masaya çekildi ve sözleşme bağıtlandı. Bu sebeple tüm üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Yapılan anlaşma ile Şişecam Otomotiv A.Ş. işvereni, işveren sendikası üyesi olmamasına rağmen, Cam İşverenleri Sendikası’na üye işyerleri ile birlikte tek tutanak hazırlanarak, cam grup toplu iş sözleşmesi bölünmemiş ve tüm işyerleri için aynı şartlarda ve aynı süre için toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır.

İşverenin tüm baskılarına rağmen, hiç bir idari maddede kayıp yaşanmamıştır. 24. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde yer alan tüm idari maddelerimiz korunmuştur.

Sosyal haklarda %19-20 bandında kazanımlar sağlanmış, dörtlü paket %14.1 zamla 5710 liraya yükselmiştir.

Düşük ücretli işçilere iyileştirme yapılmış ve toplamda seyyanen ortalama %16.3 zam oranıyla, 1.92 TL zam alınmıştır.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başından itibaren, özellikle grev ertelemesi sonrası gösterdiği birliktelikle, hem işçi sınıfı adına hem de sendikamız adına büyük kazanımların önünü açan değerli üyelerimizi bir kez daha tebrik ediyoruz.

Saygılarımızla.

KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU