Silivri'de 'banyo ve tuvaletleri gören kamera' skandalı

İstanbul Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kadın mahkumların banyo ve tuvaletlerini gören kameralar yerleştirildiği iddia ediliyor.

Silivri'de 'banyo ve tuvaletleri gören kamera' skandalı

İstanbul Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kadın mahkumların banyo ve tuvaletlerini gören kameralar yerleştirildiği iddia ediliyor.

Skandal iddiayı Meclis gündemine taşıyan TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, “Hayatın her alanını denetleyen, gerekirse zihinlerin işleyişlerine müdahale etmeye çalışan, totaliter yönetimlerde görülebilecek bu uygulamaların ülkemizdeki cezaevlerinde de uygulanmaya başladığı iddiaları doğru mudur? Taciz etmenin ötesinde bu uygulamayla sağlanacak fayda nedir? Bu uygulamanın kişi mahremiyetine saldırı olduğu düşünülmekte midir?” diye sordu.

Yılmaz, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle sunduğu önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Kadın mahkumların banyo ve tuvaletlerinin karşısına kamera konulması emrini kim ya da kimler vermiştir?

-Bu uygulama, cezaevi müdürünün keyfi bir uygulaması mıdır? Değilse Adalet Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde mi kadın tutukluların tuvaletleri ve banyolarının karşısına kamera konulmuştur?

-İnsan haklarını ve kişi haklarını ihlal eden bu insanlık dışı uygulamadan ne zaman vazgeçilmesi düşünülmektedir? Cezaevlerinde insan hakları ihlaline yol açan, özel hayatın gizliliğini hiçe sayan, evrensel hukuk pratiğinde ‘işkence’ olarak kabul edilebilecek buna benzer uygulamalar var mıdır? Cezaevlerinde evrensel hukuk normları içinde sayılamayacak başka ne tür uygulamalar vardır? Bu uygulamalar OHAL uygulamalarına mı dahildir?

-Devletin kadın mahkumları izlemesinde, gözetlemesinde deyim yerinde ise “röntgenlemesinde” ne gibi bir kamu yararı vardır? Taciz etmenin ötesinde bu uygulamayla sağlanacak fayda nedir? Bu uygulamanın kişi mahremiyetine saldırı olduğu düşünülmekte midir?

-Kadın tutukluların tuvalet ve banyoları kullanımı sırasında çöp poşetleri ile kameraları kapatma çabaları olduğu doğru mudur? Bu konuda herhangi bir inceleme başlatılacak mıdır?”