Sermaye partisi AKP, emekçilerin kıdem tazminatını tırpanlamaya dönük adımını atıyor

Kıdem tazminatının tasfiyesine dönük tasarının yarın Bakanlar Kurulu'nun gündemine geleceği açıklandı.

Sermaye partisi AKP, emekçilerin kıdem tazminatını tırpanlamaya dönük adımını atıyor

Türkiye’de patronların çıkarları doğrultusunda ve emekçilerin haklarının ortadan kaldırılması anlamında her türlü adımı atmaya hazır bir parti olan AKP, kıdem tazminatındaki dönüşümler ile ilgili yasal düzenlemelerin yarın Bakanlar Kurulu’na sunulacağını açıkladı.

AKP’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Muehmet Müezzinoğlu dün katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Kıdem tazminatı kalkmayacak yalanı devam ediyor

“Türkiye’de şuanda çalışanların yüzde 80’i kıdem tazminatı sorununu yaşıyor. Böyle bir yapının daha fazla sürdürülmesi daha fazla mümkün değil. Bu çalışanın hakkı. Korunmalı ve güvence altında olmalı. Bu güvence iş verenin himayesinde toplanıyor. En iyi iş veren bile zora girdiği zaman burada mağdur olan yine çalışan oluyor. Bu mağduriyeti gidermek için bir fon oluşturacağız. Burada iş veren işçinin hakkettiği parayı fona yatıracak. Bu konuda yolun başındayız. İlgili bakanlıklarla teknik çalışmalar tamamlandı. Düzenlemeyi yarın Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Onay alınırsa sahaya çıkacağız.”

Aceleleri var: En geç yıl sonuna kadar tamamlanacakmış

“41 yıl önce hazırlanan iş kanununda bir fon kurulması öneriliyor. Ama biz bunu kuramamışız. Yüzde 80 mağduriyet yaşıyorsa bundan yararlanan büyük bir kitle var demektir. Çalışanın hakkını koruyabileceğimiz bir yapı oluşturacağız. İki üç ay için bunu başarmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna da kalabilir.”

Düzenleme neleri içeriyor?

Kıdem tazminatında üzerinde uzun süredir çalışılan model, çalışanın kıdem tazminatı hakkının her ay banka hesabına patron tarafından yatırılmasına dayanıyor. Çalışan ise, belli sürelerden önce bu parayı çekme hakkına sahip olmayacak. Bu süreler içinse 15 yıla kadar uzanan rakamlar telaffuz ediliyor. Şu anda kıdem tazminatı, her yıl için bir brüt maaşa denk düşüyor. Yeni sistemde bu hakkın korunabilmesi için, her ay maaşın yüzde 8.3’ü düzeyinde bir katkı payının kıdem tazminatı hesabına yatırılması gerekiyor.

Konu ile ilgili bilgilenmek ve AKP iktidarının aslında patronlara nasıl hizmet ettiğini görmek için Gazete Manifesto yazarı Evrim Şenöz’ün yazısını okuyabilirsiniz:

http://gazetemanifesto.com/2017/05/21/kidem-tazminati-fonuna-iliskin-cevaplanmasi-gereken-sorular/