Sermaye düzeninde ölmek de kolay değil: İşte daire fiyatına mezarlık fiyatları...

İstanbul, Ankara ve İzmir'de mezarlık fiyatları emekçilere ölümü de zorlaştırıyor.

Sermaye düzeninde ölmek de kolay değil: İşte daire fiyatına mezarlık fiyatları...

Milyonlarca emekçinin sefalet şartları altında yaşamaya çalıştığı, önemli bir nüfusun ise işsizlikle kıvrandığı Türkiye’de sermaye düzeni, vatandaşlara ‘ölüm hizmeti’ni dahi ekonomik sınıflara bölerek, fahiş ücretlerle satıyor. İlçeden ilçeye kategorilerine ayrılan mezarlıklarda fiyatlar 35 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Koç, Sabancı gibi  patronların yanına gömülmeye ise bütün servet bile yetmiyor.

Posta’dan Emre Diner‘in haberine göre İstanbul’da Karacaahmet, Aşiyan ve Zincirlikuyu gibi yerlerde mezar fiyatları 37 bini buldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgilere göre, mezar yeri fiyatları kategoriye göre ücretlendiriliyor. Toplamda 354 mezarlık bulunan ve 8 milyon metrekareye yayılan İstanbul’daki bu mezarların 268’ini çoğunlukla Müslüman, 75’ini ise Gayrimüslüm mezarlığı oluşturuyor.

İstanbul Anadolu Yakası 1. kategoride Karacaahmet de fiyatlar 39 bine kadar çıkabiliyor.

Çengelköy de ise, mezarlık fiyatları 27 bin TL… 2. kategoride bulunan ilçelerde (Küçükbakkalköy, Merpenköy, Sahrayı Cedit, Maltepe, Gülsuyu, Kartal, Soğanlık, Yakacık, Pendik, Kandilli, Tuzla) mezarlık fiyatları 12 bin TL’ye kadar çıkıyor. 3. kategorideki ilçelerde (Kurtköy, Çekmeköy yeni, Garipler, Yenidoğan, Kınalıada, Heybeliada) ise mezarlık fiyatı 4 bin 300 TL. Anadolu Yakası’ndaki gayrimüslim mezarlık fiyatları 7.8 bin TL

Avrupa Yakası 1. kategoride bulunan ilçelerde (Zincirlikuyu, Ulus ve Rumelihisarı) mezarlık fiyatları 30 bin TL. 2. kategorideki ilçelerde (Ortaköy, Eyüp, Kazlıçeşme, Yeniköy, Feriköy, Kulaksız, Hasköy, Sütlüce, Kağıthane, Maçka) bölgelerde ise fiyat 12 bin TL. İstanbul’da 3. kategorideki ilçelerde (Çayırbaşı, Rumelikavağı, Ayazağa, Topkapı) mezarlık fiyatları 4 bin 400 TL. 4 kategorideki ilçelerde (Bahçeköy, Kermerburgaz ve Göktürk) mezarlık fiyatları 2 500 bin TL. Avrupa Yakası’ndaki gayrimüslim mezarlıkları ise 7 bin TL.

Aşiyan’daki belediye kabristanlığında ise mezarlık yeri, 4 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Ankara ve İzmir’de fiyatlar

194 mezarlığın bulunduğu Başkent Ankara’da da durum İstanbul’dan farksız. Yeni inşa edilen Mamak mezarlığında fiyat aralıkları ise 3 bin’den 33 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ankara Karşıyaka’da defin edilmek istenen bir kişi için 35 bin TL gözden çıkarılması gerekiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre üç büyük il içinde en ucuz mezarlıklar İzmir’de bulunuyor. İzmir’de defin işlemleri ve mezarlık için 160 lira ücret alınıyor. Vatandaşlar isterse 620 lira karşılığında, içi örülü lahit tipi mezar satın alabiliyor. İki kişilik aile kabristanı için 10 bin lira, 4 kişilik için de 15 bin lira ücret alınıyor. İzmir’de 21 ilçede toplam 256, 9 metropol ilçede de 21 mezarlık bulunuyor.

Zenginlerin yanına gömülmek lüks

Mezarlık yeri, ‘ünlü’ ailelere yakın olduğunda ise, fiyatlar Türk lirasından dolara dönüyor. Mesela Zincirlikuyu Mezarlığı’nda bulunan Sabancı ve Koç gibi aile mezarlıklarının yakınında, 2 metrekarelik mezar yeri 250 bin dolar (870 bin TL). Bu fiyatlarla Nişantaşı’ndan 2+1 dubleks daire almak mümkün.

Mezarlıklar Müdürlüğü ise mezarlık satışını sadece müdürlüğün yapabileceğini söylüyor.