Serbest bırakılan Posco işçileri yürüyüşüne devam edecek

İzmit'ten Ankara'ya yürümek için yola çıkan Posco Assan işçilerine polis saldırdı. Gözaltına alınan 30 işçi ve sendika yöneticisi serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan Posco işçileri yürüyüşüne devam edecek

İzmit Alikahya Mahallesi’nde bulunan Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren POSCO’da sendikalı oldukları için 42 gün önce yaklaşık 90 işçi işten çıkarıldı. Fabrika önünde eylemlerini sürdüren işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan sendikal yetki belgesi almak üzere Ankara’ya yürümek istedi.

Fabrika önünde yürüyüşe geçmeden önce açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ülkede sendikal haklardan bahsedilemediğini vurguladı. Serdaroğlu, “Ankara’ya yürüyeceğiz. 42 gündür Çalışma Bakanlığı, hukuksuz bir şekilde Birleşik Metal-İş’e üye olan işçilerin hakkını gasbetmiş durumda. Bir kaç gün içinde çıkacak sendika çoğunluk yazısı 42 günde çıkmıyorsa ülkede demokrasiden, sendikal haklardan bahsedemeyiz” dedi.

Yürüyüşlerini başlatan işçilerin önü kısa süre sonra kesildi. Çevik kuvvetin kalkanlarla işçilerin önüne kesmesine CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan tepki gösterdi. Bir süre devam eden görüşmelerin ardından polis işçilerin yürüyüşlerinin yasa dışı olduğunu ileri sürerek gözaltı işlemi yaptı. İşçi ve sendika yöneticilerinin de arasında olduğu 30 kişiyi darbederek gözaltına alan polis, işçileri sağlık muayenesinin ardından 42 Evler Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Gözaltına alınanlar arasında Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Özkan Atar, Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı, Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik ile sendika yöneticilerinin yanı sıra sendikalaştıkları için işten atılan işçiler de vardı.

BİRLEŞİK METAL-İŞ’TEN YENİDEN YÜRÜYÜŞ ÇAĞRISI

Polis saldırısın ardından gözaltına alınan 30 işçi ve sendika yöneticisi akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada yarın sabah tekrardan fabrika önüne çağrı yapılarak “İşimiz, aşımız ve anayasal hakkımız için yeniden Ankara’ya yürüyoruz” denildi.

Birleşik Metal-İş’in açıklaması şöyle:

“Bugün sabah saatlerinde hakları, işleri, aşları ve gelecekleri için Ankara’ya yürümeye başlayan Posco Assan işçileri ve yöneticilerimiz, polis müdahalesi ile darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Tüm gün boyu keyfi bir şekilde emniyette tutulan Genel Başkanımız, Genel Merkez ve Şube yöneticilerimiz ve işlerinden atılarak açlığa mahkum edilmek istenen Posco Assan işçileri, az önce serbest bırakıldılar. Yarın (27 Aralık, Çarşamba), aynı saatte (Saat: 11.00), aynı yerde (POSCO Assan TST Çelik Sanayi fabrika önü: Asım Kibar O.S.B. 1.Cad. No:4, Alikahya/İzmit/Kocaeli) daha güçlü buluşuyoruz! İşimiz, Aşımız ve Anayasal Hakkımız için YENİDEN Ankara’ya yürüyoruz!”