Şengal'daki çatışma ile ilgili IKBY ve YBŞ'den karşılıklı açıklamalar

Dün Şengal'de çıkan çatışma sonrasında karşılıklı açıklamalar geldi.

Şengal'daki çatışma ile ilgili IKBY ve YBŞ'den karşılıklı açıklamalar

Dün Irak’ta Ezidilerin yoğun olarak yaşadığı Şengal’in Hanesur (Xanesor) bölgesine Suriye’den gelen peşmergeler ile bölgede bulunan Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında çatışma çıkmıştı.

Önceki gün 500 civarı Rojava peşmergesinin Hanesur bölgesine geldiği biliniyordu. Dün ise iki taraf arasında çatışma çıktı. Çatışmada ölen ve yaralananlar oldu. Çatışmayı kimin başlattığı ise belirsiz. İki taraf da bu konuda birbirini suçluyor.

Rojava peşmergeleri Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Suriye’de şekillendirdiği bir yapılanma. Özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye ziyareti sonrasında bu çatışmanın ortaya çıkmış olması ise soru işareti uyandırıyor.

Dün yaşanan çatışmadan sonra, akşam saatlerinde 24 saatlik ateşkes ilan edilirken, IKBY ve YBŞ bugün karşılıklı açıklamalarda bulundular.

IKBY Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Şengal’in Hanesur bölgesinde 3 Mart 2017’de meydana gelen olaylarla ilgili Sayın Başkan Mesud Barzani çok üzgün ve endişeli. Başkan Barzani olayların davam etmemesi için yetkili merciler ve Peşmerge Bakanlığı’na gereken talimatları verdi. Herkes bilmelidir ki Kürdistan Bölgesi’nin idaresinden sadece Kürdistan Bölgesi Hükümeti kurumları sorumludur. Hiç kimsenin müdahale etme hakkı yoktur.”

YBŞ/YJŞ Genel Komutanlığı’nın açıklamasından satır başları ise şu şekilde:

“2 Mart’ta ‘roj peşmergeleri’ olarak adlandırılan ve ENKS’ye bağlı olan bir grup çete, Sihelan ve Duhok’tan Şengal’e doğru yol çıktı. Bu çete grupları saat 13:30’da da Xanesor’a geldiler. Güçlerimiz, onların buraya geliş sebebini öğrenmek için bu grupla konuştu. Yapılan görüşmede anlaşıldı ki, bu grup Şengal’i işgal etmek ve güçlerimizin elinde bulunan öteki bölgeleri kontrol altına almak istiyorlar.

“Bölgede bulunan halkımız bu çete gruplarının gelişini duyduğunda, hoşnutsuzlukla onların karşısına çıktılar ve çocuk, kadın, yaşlı herkes öfkesini dile getirdi. Bu sırada, bu grubun ilerlememesi ve başka bir gerginlik yaşanmaması için güçlerimiz tedbir aldı.

“Öteki taraftan bu grubun geri gitmesi için çabalarımız devam etti. Fakat tüm çabalarımıza rağmen 3 Mart sabahı bu çete grupları birçok taraftan eşzamanlı bir şekilde, 30 Hammer ve zırhlı araçlarla ve tüm silah çeşitleriyle güçlerimize karşı saldırıya geçtirler. Bu nedenle güçlerimiz savunma çerçevesinde saldırılara cevap verdi ve çatışma başladı.

“Çatışma yaklaşık olarak 3 saat sürdü, bu çatışmada 7 yoldaşımız şahadete ulaştı ve 20 yoldaşımız da yaralandı. Şehit düşen yoldaşlarımızdan 2’si HPG savaşçısıdır. Bu yoldaşlarımız da araya girmek ve savaşın çıkmasını istemediklerinden dolayı şehit düşürüldüler.

“Bu saldırının Ankara görüşmelerinden sonra yapılmış olması çok tuhaf ve anlamlıdır. O görüşmelerde bu saldırı planlamalarının yapılmış olduğu çok açıktır. Bu saldırgan çete grupları doğrudan Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından eğitilip finanse edilmiştir. Bu çerçevede bu çete grupları Türkiye’nin çıkarları için her yerde kullanılıyorlar.

 

“Biz Kürdistan bölgesinin peşmerge gruplarının Şengal’e girmesine karşı değiliz. Zaten Şengal’de peşmerge grupları vardır.

“KDP’ye bağlı Ezidi olan peşmerge güçlerine sesleniyoruz; bu oyunlara gelmeyin. Bu çete grupları tüm Ezidi ve Kürdistan değerlerine karşıdır.”