Sene 1966, grevdeki Şişecam işçisi İstanbul halkına sesleniyor: Sen de hemşehrim, sen de sesini yükselt...

Cam işçilerinin mücadele tarihinden bir kesit.

Sene 1966, grevdeki Şişecam işçisi İstanbul halkına sesleniyor: Sen de hemşehrim, sen de sesini yükselt...

Şişecam patronu ile kol kola vererek işçilerin grevini yasaklayan gerici AKP iktidarına inat, direnişe geçen ve grev hakkı için mücadele eden cam işçilerinin mücadelesi dördüncü gününü doldurdu.

Kristal-İş Sendikası’na üye işçiler, sendikalarının kararı doğrultusunda vardiya başlarında birer saat iş bırakma ve işyerini terk etmeme eylemi yapıyor.

Mücadeleci bir gelenekten gelen cam işçilerinin tarihi de büyük grevlerle dolu. 1966 yılında da büyük bir greve imza atan Şişecam işçileri tarafından grevin 80. gününde dağıtılan bildiriyi okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

84 gün süren ve Demirel hükümetince ertelenen 1966 grevi, bir grev gözcüsünün öldürüldüğü ve sıkıyönetimin gölgesinde geçen 1971 grevi, Türk-İş ve DİSK üyesi Kristal-İş ile Hür Cam-İş’in birlikte yürüttükleri dört aya yaklaşan ve 12 Eylül darbesi ile bitirilen 1980 cam grevi bu geleneğin köklerini oluşturuyordu.

O zaman Toplu İş Sözleşmesi için mücadele veren işçilerin geleneğini sürdüren cam işçisi bugün de grev yasağına karşı direnişte. O gün olan bugün de güncel. “Birimizin derdi hepimizindir” demek ise herkesin boynunun borcu.