Seçim Kurulu bu kez şaşırttı: Hilvan'daki oy sahtekarlığına suç duyurusu

Şanlıurfa Hilvan'da İlçe Seçim Kurulu, 16 Nisan referandumunda yaşanan bir sahtekarlıkla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Seçim Kurulu bu kez şaşırttı: Hilvan'daki oy sahtekarlığına suç duyurusu

Şanlıurfa Hilvan’da İlçe Seçim Kurulu, 16 Nisan referandumunda yaşanan bir sahtekarlığın üzerine gitme kararı alarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Muğla’nın Datça İlçesi’nde, kış sezonunda inşaatlarda geçici olarak çalışan bir grup işçinin referandum günü memleketleri Şanlıurfa’ya gitmedikleri halde, oylarının başkaları tarafından kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

“200 kişinin yerine oy kullanıldı”

HDP Datça İlçe Başkanı Günfer Karadeniz, Yüksek Seçim Kurulu’na iletilmek üzere Datça İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunmuş, “Datça’da mevsimlik işçi olarak çalışan yaklaşık 200 kişinin Şanlıurfa’ya gitmedikleri halde oylarının kullanıldığı görülüyor. Söz konusu kişilerin seçmen kayıtlarının yer aldığı, Gölcük Mahallesi’ndeki iki sandıkta seçmenlerin tamamının oylarının kullanıldığını öğrendik. Referandum günü Datça’da bulunduğunu belirleyebildiğimiz 80 kişinin isim listesini itiraz dilekçemize ekledik. Bu kişiler Datça’da yaşıyor ve hiç köylerine gitmemişler. Ancak orada oyları kullanılmış görülüyor. Her iki sandıkta tüm seçmenler oy kullandığına göre; bu kişilerin oylarının orada birileri tarafından kullanıldığı anlaşılıyor” demişti.

AKP muhalefetine rağmen kabul edildi

CHP Hilvan İlçe Başkanı Abuzer Bebe, 18 Nisan Salı günü Hilvan İlçe Seçim Kurulu’na dilekçe ile başvuruda bulunarak, iddialarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Bebe’nin talebi üzerine, dün toplanan Hilvan İlçe Seçim Kurulu, AKP’li üyenin muhalefetine rağmen, oy çokluğu ile usulsüz oylarla ilgili iddia konusunda gerekli soruşturmanın yapılabilmesi için, Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Hayali oy kullanıldı

Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi Gölcük Mahallesi’ndeki iddialara neden olan, 1051 nolu sandığın sonuç tutanaklarına göre, seçmen listesine kayıtlı olanların sayısı 370 olarak gösterilmesine karşın, kullanılan oyların 385 olarak tutanakta yer alması kafaları karıştırdı. 1051 nolu sandıkta, ‘evet’ oyları 352, ‘hayır’ oyları ise 18, geçersiz oylar ise 15 olarak gösterilirken toplam 385 oy kullanıldığı kayıtlarda yer alıyor.

1050 nolu sandıkta ise tutanaklara göre; 372 seçmenden 368’inin oy kullandığı 2 oyun geçersiz sayıldığı, 366 geçerli oydan 352’sinin ‘evet’, 14 oyun ise ‘hayır’ yönünde kullanıldığı belirtildi.