SDG komutanı ABD adına konuştu: Suriye ve Rusya'nın planlarını bozduk

Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Rojda Felat, Rakka operasyonuyla Rusya ve Suriye'nin planlarını bozduklarını söyledi.

SDG komutanı ABD adına konuştu: Suriye ve Rusya'nın planlarını bozduk

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yürütülen Rakka operasyonu 15’inci gününe girdi.

Dihaber’den Nazım Daştan‘ın haberine göre, Rakka operasyonunu yürüten SDG’nin Ortak Komutanı Rojda Felat, Rakka’daki ilerleyişlerinin Suriye ile Rusya’nın planlarını bozduğunu söyledi. Felat, “Herkes bilsin ki bu saldırılara karşı hem anlaştığımız koalisyon güçleri, hem de sahadaki güçlerimiz cevap verecektir.” dedi.

Bu açıklama ile birlikte YPG’nin de içinde yer aldığı SDG ile emperyalizm arasındaki ilişkinin ulaştığı seviye ortaya çıkarken, SDG’nin emperyalizmin Suriye’yi parçalama planının doğrudan ortağı olduğu bir kere daha görüldü.

Geçtiğimiz günlerde Rakka’nın güneyinde IŞİD mevzilerini vuran Suriye savaş uçağının ABD F-18’inin saldırısıyla düşürülmesi sonrasında, ABD tarafından Suriye’nin SDG mevzilerine saldırdığı iddia edilmiş ancak bunun yalan olduğu açığa çıkmıştı. Felat’ın yaptığı açıklamalarda Suriye’nin kendilerine saldırdığını söylemesi dikkatleri çekerken ve saldırıların devam etmesi durumunda müttefiklerin anında müdahale edeceği vurgusu da öne çıktı.

“Askeri olarak büyük başarılar elde ediyoruz”

Operasyonun başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Felat, El Berîd ve Qedîsiyê mahallelerinde SDG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını kaydetti. Kentin tamamını IŞİD’den almak için her yönden planlarını devreye koyduklarını ifade eden Felat, bu anlamda askeri olarak büyük başarılar elde ettiklerini söyledi.

“IŞİD’e koridor açıldığı” yönündeki açıklamalara da değinen Felat, iddiaların propagandadan ibaret olduğunu, kontrolünü sağladıkları mahallelere IŞİD’in neredeyse her gün saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti. Saldırılarda özellikle bomba yüklü araçların kullanıldığı aktaran Felat, şiddetli çatışmaların yaşandığını vurguladı.

Suriye Ordusu’na bağlı savaş uçaklarının Rakka kırsalında kendilerine saldırdığını belirten Felat, şunları ifade etti: “Bulunduğumuz alana rejim uçakları yönelmiş ve koalisyon uçaklarının uyarısına rağmen saldırı düzenlemiştir. Rakka’daki ilerleyişimiz Suriye rejiminin ve Rusya’nın planlarını bozduğu için böyle bir girişimde bulundu. Herkes bilsin ki bu saldırılara karşı hem anlaştığımız koalisyon güçleri hem de sahadaki güçlerimiz cevap verecektir. Bu tür saldırılar Rakka’yı özgürleştirmemize engel olmayacaktır. Tüm gücümüzle IŞİD çetelerine karşı savaşmaya devam edeceğiz. Giderek sahada büyüyoruz. Güçlü bir taraf haline geldik. Bu durum bazı güçlerin işine gelmiyor. Fırsat buldukları anda her anlamıyla bize saldırıyorlar. Rakka’da kenti çetelerden alıp halklarımıza vereceğiz.”

“Akdeniz’e kadar ilerleyeceğiz” demişti

Rakka operasyonunun başlamasından önce, 2 Haziran 2017 tarihinde Al Monitor gazetesinden Massoud Hamed‘e röportaj veren Rojda Felat, “ABD’nin kuvvetlerimize verdiği destek, Rakka’ya ve onun özgürlüğüne yürüyüşümüzü hızlandıracaktır” demiş ve Rakka’dan sonra Deyrezzor ve İdlib’e ilerleyeceklerini, oradan Akdeniz’e ulaşacaklarını iddia etmişti. Röportajın ilgili kısmı şu şekilde:

Al-Monitör: Rakka için ne gibi hazırlıklarınız var? Bu bölgedeki Arap bileşeni nasıl sağaltılacak? Rakka ardından Deyrezor ve İdlib’e girecek misiniz?

Felat: Tabka’nın kurtuluşu, Rakka’nın kurtulmasının anahtarıydı. Suriye’nin neresinde olursak olalım IŞİD ile savaşmaya söz verdik. DSG, YPG ve YPJ, gerekirse, IŞİD’i yok edecektir. Deyrezor ve İdlib’e hatta Akdeniz’e geçeceğiz. Her şey için hazırız ve olası durumlar için hazırlanmış durumdayız. Fırat Gazabı Operasyonu’nun dördüncü aşaması, Deyrezor sınırları ve Rakka’nın kuzeyinde Tabka’dan devam ediyor. Rakka’yı tamamen kurtarmanın anahtarı olan Tabka’yı kurtarmaya çalıştıktan sonra, kuvvetlerimizin dinlenmesi gerekiyor.