"SDG ve IŞİD arasındaki anlaşma uyarınca Rakka'dan binlerce IŞİD savaşçısı ayrıldı"

Telal Sülo, ABD'nin onayıyla IŞİD ile SDG arasında yapılan gizli anlaşma uyarınca, binlerce IŞİD savaşçısının kentten çıkışına izin verildiğini söyledi.

YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) terk ederek Türkiye’ye sığınan eski sözcü ve komutan Talal Sülo, kentin düşüşü hakkında daha önce yaptığı açıklamayı değiştirdi. Sülo, ABD’nin onayıyla IŞİD ile SDG arasında yapılan gizli anlaşma uyarınca, binlerce IŞİD savaşçısının kentten çıkışına izin verildiğini söyledi.

Yaklaşık 3 hafta önce Suriye’den ayrılarak Türkiye’ye sığınan Sülo’nun Rakka’dan ayrılmasına izin verilen IŞİD üyeleri hakkındaki yeni açıklaması, daha önce kentten ayrıldıkları söylenen militan sayısının çok üstünde.
Sülo, SDG’nin, Rakka’da kalan son yabancı IŞİD militanlarıyla savaştığını söylediği günlerde, aslında Rakka’daki tüm IŞİD militanlarının otobüslerle kentten çıkarılmalarını örgütlediğini söyledi.

Sülo anlaşmanın yapıldığı ekim ayı ortasında basına verdiği bilgide 300’den az IŞİD’linin aileleriyle birlikte Rakka’dan ayrılmasına izin verildiğini söylemişti.

Sülo söyleşide, kentten ayrılmalarına izin verilen militan sayısının söylenenden çok daha yüksek olduğunu ve Rakka’da ölümüne çarpışmaların devam ettiği yolundaki açıklamalarının, tahliyeler sürerken gazetecileri bölgeden uzak tutmak için uydurulmuş olduğunu öne sürdü.

Sülo, IŞİD ile mücadele eden uluslararası koalisyondan bir ABD’li yetkilinin, bir SDG komutanıyla yaptığı görüşmede tahliye anlaşmasına onay verdiğini söyledi ancak bu yetkilinin adını açıklamadı.

O dönem yabancı IŞİD militanlarının Rakka’dan ayrılıp ayrılmadığına yönelik çelişkili açıklamalar geliyordu. BBC daha sonra kentten ayrılan IŞİD’li militanların konvoyundaki bir şoförle konuşmuş, şoför BBC’ye açıklamasında silahlı IŞİD militanlarıyla dolu olan 50 kamyon, 13 otobüs ve 100 araçlık konvoyun 7 km uzunluğa eriştiğini iddia etmişti.

“Anlaşma 4.000 kadar terörist ve aile üyeleri için yapıldı” diyen Sülo bunlardan sadece 500 kadarının savaşçı olmadığını da sözlerine ekledi.

Kentten ayrılmayı kabul etmeyen militanlarla çatışmaların yaşandığı açıklamasının ‘tümüyle tiyatro’ olduğunu söyleyen Sülo, bu kişilerin doğuda Deyr ez Zor civarında İŞİD elinde bulunan bölgelere yöneldiklerini söyledi.

Bu bölgede Suriye ordusu ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyen güçler giderek hakimiyetlerini artırıyorlardı.

“Açıklamalarımız Deyr ez Zor’a gidenleri gizlemek amacıyla yapıldı” diyen Sülo, anlaşmanın Rakka çarpışmalarının bir an önce bitirilmesi ve böylece SDG’nin Deyr ez Zor’a doğru ilerlemesini isteyen ABD’nin onayıyla yapıldığını söyledi.

Sülo’nun Reuters ile görüşmesi, Ankara dışında güvenlikli bir mekanda ve Türk güvenlik yetkililerinin bulunduğu bir ortamda yapıldı.

Güvenlik önlemlerinin kendi emniyeti için alındığını söyleyen Sülo, çocukları Türkiye’de yaşadığı için Türkiye’ye iltica etmesi yönünde baskı gördüğü şeklinde SDG’de den gelen iddiaları reddetti.

Suriyeli Türkmen azınlıktan olan Sülo, bu açıklamaları yapma kararının, ‘Araplar, Türkmenler ve Süryanilerin aleyhine Kürtlere avantaj sağlayacak biçimde örgütlenmiş olan SDG’nin yapısından duyduğu hayal kırıklığından’ kaynaklandığını söyledi.

Sülo, bir başka neden olarak da, düşmanın değil kentin yok edildiği Rakka’nın akıbetini görmek olduğunu belirtti.

Sülo, Rakka hakkındaki görüşmelerin SDG’nin Kürt komutanlarından Şahin Cilo ile IŞİD örgütün bir arabulucusu arasında yapıldığını ve bu kişinin Rakka’daki IŞİD emirinin kayınbiraderi olduğunu söyledi.

Sülo’nun verdiği bilgiye göre bu kişilerin aralarında anlaşmaya varmalarından sonra Cilo, Celabiye köyü yakınında bir ABD askeri üssüne gitti.

Sülo, “(Cilo) teröristlerin Deyr ez Zor’a gönderilmesi konusunda ABD’nin onayını almış olarak geri döndü” dedi.

Koalisyon iki hafta önce yaptığı bir açıklamada, bu görüşmede bir yetkilisinin de hazır bulunduğunu ancak, ‘silahlı IŞİD teröristlerinin Rakka’dan ayrılmaları konusundaki açık itirazına rağmen’ yapılan anlaşmanın fiilen tarafı olmadığını söylemişti.

Türk hükümeti Rakka’dan ayrılan bazı militanların Türkiye sınırını kaçak olarak geçmiş olabileceklerini ve Türkiye’de ya da Batı’da başka hedeflere saldırı düzenleyebileceklerinden duyduğu kaygıyı ifade etmişti.
Rakka’dan tahliye edilenlerin en son varış noktasının neresi olduğu bilinmiyor.

SDG, IŞİD militanlarının Deyr ez Zor’a gitmek üzere Rakka’dan çıkarıldıkları iddiasını reddediyor. DSG’nin destekçisi olan ABD liderliğindeki koalisyon da ‘teröristlerle anlaşma yapmayız’ diyor.

Koalisyon yaptığı yazılı açıklamada, “Koalisyon ISIS (IŞİD) ile iş birliği içinde olduğu yolundaki yalan ithamları hangi kaynaktan gelirse gelsin, kesinlikle reddeder” dedi.

Ancak bir Türk güvenlik yetkilisi, Rakka’dan ayrılan IŞİD militanlarının sayısının, doğrulanan sayıdan çok daha fazla olduğunu söyledi.

“ABD’nin ya da koalisyonun Rakka’da şiddetli çarpışmalara girdikleri yolundaki açıklamalar gerçek değildir” diyen yetkili, bu açıklamalarının hedefinin dikkatleri IŞİD üyelerinin bölgeden ayrılmasından uzaklaştırmaya yönelik olduğunu ve bu konuda Türkiye’ye bilgi verilmediğini söyledi.