Sarraf'ın duruşması bugün: "Ayakkabı kutularıyla Türk yetkililere nasıl rüşvet verildiğini anlatacak"

ABD'de devam eden davada savcı, Rıza Sarraf'ın "ayakkabı kutuları ile Türk yetkililere nasıl rüşvet verildiğini anlatacağını" söyledi.

Sarraf'ın duruşması bugün:

ABD’de devam eden davada savcı, tanık olan Rıza Sarraf’ın “ayakkabı kutuları ile Türk yetkililere nasıl rüşvet verildiğini anlatacağını” söyledi. 

İran’a yönelik ambargoyu delme ve kara para aklama suçlamasıyla ABD’de başlayan davada Rıza Sarraf’ın tanık olarak çarşamba günkü duruşmada ifade vereceği açıklandı.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre Savcı David Denton, Sarraf’ın iddia makamının “yıldız tanığı” olacağını belirterek “olayın iç yüzünü anlatacağını ve yalanların ardındaki gerçekleri ortaya çıkaracağını” kaydetti. Sarraf, davada yargılanan tutuklu sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın aleyhine tanıklık yapacak.

Savcı, jüri üyelerine Sarraf’ın Türkiye ve İran hükümeti yetkililerinin ABD yasalarını delmek için “petrol karşılığı altın ticareti” adı altında nasıl bir tezgâh kurduklarını anlatacağını aktardı. Savcı ayrıca Sarraf’ın “Türk yetkililere ayakkabı kutularına konulan paralarla nasıl sus payı verildiğinin anlatacağını” kaydetti. Denton, bu tezgahın ortaya çıkmasının Türk ve İranlı bakanlar tarafından engellendiğini belirtti.

İddianamede “Türk bakanlarla birlikte çok sayıda yetkiliye on milyonlarca dolar rüşvet verildiği” öne sürülüyor.