Sarraf 'itirafçı' mı olacak?: Adı mahkeme belgelerinde yok

Jürilere, tanıklara, delillere ilişkin dilekçelerin hiçbirinde Sarraf’ın adı yer almadı.

Sarraf 'itirafçı' mı olacak?: Adı mahkeme belgelerinde yok

Rıza Sarraf ve Hakan Atilla’nın tutuklu yargılandığı davanın jürili duruşmaları öncesinde mahkeme son kararlarını verdi, dilekçelerini hazırladı. Jürilere, tanıklara, delillere ilişkin dilekçelerin hiçbirinde Sarraf’ın adı yer almadı.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının kilit isimlerinden Rıza Sarraf’ın, İran’a yönelik ambargoyu delmek, kara para aklamak ve banka sahtekarlığı suçlamalarıyla ABD’de tutuklu yargılandığı davanın asıldan görüleceği duruşmalar öncesinde mahkeme, taraflar arasındaki uzlaşmazlıklar hakkındaki son kararlarını verdi, dilekçelerini sundu. Sarraf’ın adı hiçbir dilekçede yok.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre; yaklaşık iki aydır hiçbir duruşmaya katılmaması sonucunda savcılık ile anlaştığın ve itiraflara başladığı iddia edilen Sarraf’ın adı seçilecek jüri, davayla ilgili temel konular, deliller ve tanıklarla ilgili çalışmaların yer aldığı son başvuru dilekçelerinin hiçbirisinde yer almadı.

Sarraf’ın özellikle de jüriyle yapılacak çalışmaların metinlerinde adının belirtilmemesi, ‘itirafçı’ olduğu iddialarını daha da güçlendirdi.

Hakim, “terör” suçlamasını reddetti

Mahkeme ayrıca Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın avukatları ile savcılık arasında uzlaşılamayan on konuda kararını verdi.

Hakim Richard Berman, tanıklar, deliller ve usulle ilgili on konunun sadece birinde savcılığı haklı bulurken, iki talebi kısmen haklı buldu, yedi talebi ise reddetti.

Reddedilen talepler arasında Rıza Sarraf’ın İran devlet başkanına hitaben yazdığı “ekonomik cihat başlatacakları” konusundaki mektubun jüriye sunulması talebi de vardı.

Berman ret kararında Atilla’nın terör ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurguladı, “Atilla, herhangi bir terör suçuyla itham edilmediği gibi herhangi bir terör saldırısına karışmamıştır. Davalı hakkında suçlamalar bellidir” dedi.

Berman ayrıca Atilla’nın ABD’de muhtelif konularda tanık olarak duruşmaya çıkarmak istediği kişilerin dinlenmesine de hükmetti.

Atilla’nın jürili duruşmalar öncesinde ekibine McDermott Will & Emery LLP hukuk firmasından Joseph B. Evans’ı da kattığı da kayıtlara geçti.