Sarraf iddiası: İtirafçı olmayı kabul etti, FBI'ın tanık koruma programına alındı

ABD'de tutuklu bulunan İranlı iş adamı Reza Zarrab'ın durumuna ilişkin CHP'li milletvekili Ömer Süha Aldan'dan önemli açıklamalar geldi.

Sarraf iddiası: İtirafçı olmayı kabul etti, FBI'ın tanık koruma programına alındı

ABD’de tutuklu bulunan İranlı iş adamı Reza Zarrab’ın durumuna ilişkin ABD makamlarından tutukluluğunun devam ettiği yönünde açıklama gelirken, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise “Bize ulaşan bilgilere göre, Reza Zarrab, itirafçı olmayı kabul etti. Şu anda tanık koruma programına alındı ve tanık korumaya uygun bir evde FBI tarafından tutuluyor” dedi.

Söylediklerinin en büyük kanıtının Güney New York savcısı Nick Biase’nin kişisel hesabından yazdığı tweet’lerde olduğuna dikkat çeken Aldan, “Twitter’da söylenen söz Reza Zarrab’ın ‘’federal koruma, gözetimi’ anlamı içeriyor. Eğer kişi tutuklu olmuş olsaydı ‘İn Prison’ (Hapiste) kullanması gerekiyordu” dedi.

Aldan, Zarrab’ın hukuksal olarak tutuklu ama itirafta bulunduğu varsayıldığında mahkeme huzurunda itirafını tekrarlayacağı için de o zaman kadar başına bir şey gelmesin diye tanık programına alındığını tahmin ettiklerini söyledi.

“Hem tutuklu hem itirafta bulunmak isteyen konumunda”

T24’ten Hülya Karabağlı’ya konuşan Aldan’ın açıklamaları şöyle:

“Benim merak ettiğimi en önemli şeylerden biri şu; acaba Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Reza Zarrab dışındaki bir Türk vatandaşı için de bu kadar hassas duyarlı oldular mı? Asıl mesele şu bize gelen bilgilere göre, Reza Zarrab, itirafçı olmayı kabul etti, şu anda tanık koruma programına alındı ve tanık korumaya uygun bir evde FBI tarafından tutuluyor.

Güney New York Savcılık Sözcüsü Nick Biase’nin 5 saat kadar önce kamuoyuna twitter hesabından bilgi aktardığını gözlemledik. Burada, söylenen söz Reza Zarrab’ın ‘federal koruma, gözetim’ anlamı içeriyor. Eğer kişi tutuklu olmuş olsaydı ‘İn Prison’ (Hapiste) kullanması gerekiyordu. Bu, Bir anlamda onun cezaevinde tutuklu olduğunu vurgulamadığına göre, bizim duyumumuz doğru gibi görünüyor. Reza Zarrab, Şu anda FBI’ın tanık koruma programı içinde diye düşünüyoruz. Aslında hem tutuklu, itirafta bulunmak isteyen tanık konumunda. Oradaki böyle bir hukuk anlayışı var. Orada tutukluluğu var, 70-100 yıl arasında değişen bir hapis cezasıyla karşı karşıya. Ama itirafçı konumunda olursa bu ceza miktarı olağanüstü inecek belki tutuklu kaldığı süre dikkat alınarak tahliye edilecek. Şu anda hukuksal olarak tutuklu ama itirafta bulunduğunu varsayıyoruz biz mahkeme huzurunda da itirafının tekrarlayacağı içinde o zaman kadar başına bir şey gelmesin diye tanık programına alındığını tahmin ediyoruz.”