Sarraf dosyasındaki ‘Beyefendi’ Kim?

Rıza Sarraf dün beşinci kez tanık kürsüsüne çıkarken, konuşmalarda yer alan ve 'Beyefendi' denen kişinin kimliği merak konusu oldu.

Sarraf dosyasındaki ‘Beyefendi’ Kim?

ABD’de devam eden “ABD Mehmet Hakan Atilla’ya karşı” davasındaki duruşmaların altıncı gününde, Rıza Sarraf beşinci kez tanık kürsüsüne çıktı.

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu‘nun haberine göre, Hakim Richard Berman gizlilik kararı alınan, Rıza Sarraf’ın hapishane konuşmalarıyla ilgili belgelerdeki gizlilik kararını kaldırdığını açıkladı. Gizlilik kararı kaldırılan belgeler Amerikan Adalet Bakanlığı’nın kamuya açık işlem sitesi PACER’da yayınlandı.

Gizlilik kararı kaldırılan ve yayınlanan belgelerde, 15 Eylül 2016’da Rıza Sarraf’la Ahad adlı bir kişinin telefon görüşmeleri yer alırken, Sarraf’ın Ahad adlı kişiyle yaptığı bu görüşmede “ihtiyaç durumunda hapisten çıkmak ya da daha az ceza almak için yalan söylemeyi göze aldığını” söylediği belirtiliyor.

“Beyefendi gerekirse Obama’yı arasın”

Gizlilik kaydı kaldırılan diğer bir belgedeyse Sarraf’ın erkek olduğu belirtilen bir kişiyle yaptığı 6 dakika 40 saniyelik telefon görüşmesinin kayıtları var.

Belgeye göre, Sarraf’ın konuştuğu kişi, “Mevlüt ve Bekir’le görüşeceğini” ayrıca avukat Şeyda’nın da bu kişilerle görüştüğü bildiriliyor.

Gizlilik kaydı kaldırılan resmi belgelerde, Şeyda’nın, ‘Beyefendi’yle görüşüp, gerekirse Obama’yı aramasını telkin edeceği, başkanın danışmanıyla temasta olduğu belirtiliyor. Belgelerde ayrıca Cumhurbaşkanının danışmanının bunun Sarraf meselesi değil ulusal bir mesele olduğunu ifade ettiği belirtilerek, “Bekir’le konuşup beyefendiyi de bilgilendirecek. İbrahim konuyla ilgilenip Bekir ve Mevlüt’le konuşacak, Cumhurbaşkanı Obama’yı arayacak” deniyor.

New York Times: Konuşma kayıtlarında adı geçen beyefendi ‘Erdoğan’

4 Kasım 2016’da yapıldığı belirtilen konuşmayla ilgili olarak yayınlanan belgeyi haberleştiren New York Times gazetesi, kaydedilen konuşmadaki isimlerin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, atıfta bulunulan ve eski ABD Başkanı Barack Obama’yı araması önerilen kişi olarak kayıtlarda adı geçen ‘Beyefendi’nin’ de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu iddia etti.