Sarraf: 17 Aralık sonrası serbest kalmak için rüşvet ödedim

Rıza Sarraf, tanık koltuğunda itiraflarda bulunduğu ABD'deki Halkbank davasında dördüncü defa hakim karşısına çıktı.

Sarraf: 17 Aralık sonrası serbest kalmak için rüşvet ödedim
ABD’de İran’a yönelik ambargoların delindiği iddiasıyla açılan, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada Rıza Sarraf dördüncü kez tanık kürsününe çıktı. Duruşmaya Sarraf’ın 17 Aralık sürecine ilişkin açıklamaları damgasını vurdu.
 
Savcı Rıza Sarraf’a 17 Aralık 2013’de ne oldu? sorusunu yöneltti. Sarraf ise bu soruya, “Gözaltına alındım” yanıtını verdi. Savcı’nın, “Kim gözaltına aldı?” sorusunu, Sarraf, “Türkiye Mali Şube Müdürlüğü. Daha sonra tutuklandım ve cezaevine gönderildim” şeklinde yanıtladı. Sarraf avukatlarının cezaevine geldiğini, görüştüğünü ve ardından serbest bırakıldığını belirtti. Savcının, “Serbest kalmanız ile ilgili para ödemiş miydiniz?” sorusuna Sarraf, “Evet, yaptım” dedi. Savcının, “Rüşvet miydi?” sorusuna Sarraf, “Kısmen” yanıtını verdi.
 
Savcının serbest kaldıktan sonra ne yaptığı yönündeki sorusu üzerine Sarraf, “Belirli bir dönem sonra Halk Bankası ile tekrar ticaret yapmak için bağlantıya geçtim. Genel Müdür Sayın Ali Fuat Taşkınoğlu (Taşkesenlioğlu) ile. 17 Aralık’tan sonra bankanın genel müdürü değiştirildi. Süleyman Bey de cezaevindeydi” diye konuştu. Savcının “Peki siz yeni genel müdürle ne konuştunuz?” sorusuna “Ticareti tekrar eski sistemle devam ettirmek istediğimi söyledim. Genel müdürlükte buluştuk” dedi. Sarraf görüşmede şubeden ve dış ilişkiler bölümünden birkaç kişinin daha olduğunu, ticaretin devamı için evrak ve dökümantasyon sistemini görüştüklerini belirtti.
 
“17 Aralık sonrası hiçbir Halkbank çalışanına rüşvet vermedim”
 
Rıza Sarraf’ın ifade verdiği duruşmanın öğleden sonraki bölümünde daha önce transkripti okunan tapeler dinletildi. Sarraf, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanıp Şubat 2014 sonrasında serbest bırakılmasının ardından yaşadıklarını aktardı.
 
Sarraf, Türkiye’de cezaevinden tahliye edildikten sonra gıda ticareti yapan şirketin sahibi olarak görünmesinin doğru olmayacağını söyledi. 17 Aralık sonrası altın ve gıda ticaretine kaldıkları yerden devam ettiklerini söyleyen Sarraf, “17 Aralık sonrası hiçbir Halkbankası çalışanına rüşvet vermedim” dedi.
 
Sarraf, savcının “Dönemin Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu’na rüşvet verip vermediği” yönündeki sorusuna ise “Ne ben Ali Fuat Bey rüşvet teklif ettim, ne de o bana böyle bir taleple geldi” şeklinde yanıt verdi.
 
“İran’a fiili olarak gıda ve ürün göndermiyorduk”
 
Rıza Sarraf tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla’nın kendisini gıda ticaretinin gerçek görünmesi konusunda uyardığını söyledi. Sarraf, Atilla’nın kendisine gemilere yükleme belgelerinin daha titiz hazırlanması gerektiğini belirttiğini ve kendisine “Sadece 14 bin ton taşıyabilen bir gemide 20 bin ton var yazılmasın” dediğini kaydetti.
Sarraf, İran’a hiçbir zaman gerçekte ne gıda ne de altın gönderdiklerini söyledi. Sarraf’a “(İran’a giden) gemilere gıda yüklenirken muayene belgesini almıyorduk” ifadesinden sonra, savcının “Neden almıyordunuz?” sorusunu Sarraf “Çünkü fiili olarak gıda ve ürün göndermiyorduk. Ortada herhangi bir ürün yoktu” dedi.
 
İki teknik hata yaptık
 
Sarraf iki teknik hata yaptıklarını anlattı. İlkinde rakamı fazla yazdığını belirten Sarraf, ikinci hatayı buğday sevkiyatında menşe belgesine “Dubai” yazarak yaptıklarını aktardı. Savcı’nın, “Nasıl bir hata bu yani?” sorusuna Sarraf, “Dubai’da buğday yetiştirilmiyor” şeklinde yanıt verdi.
 
Sarraf, Süleyman Aslan’ın kendisine, Halkbank’taki işlemleri için Hakan Atilla’nın söylediklerini yerine getirmeyi önerdiğini söyledi. Sarraf’ın anlatımına göre Aslan, “Hakan’ı dinle ve başka bir şey olursa konuşuruz” dedi.